BIRN: Srbija izvezla oružje vrijedno 14 miliona eura u Izrael

Ministarstvo unutrašnje i vanjske trgovine Srbije odbilo je da dostavi detaljne podatke o tome koliko je oružja izvezeno u Izrael od napada Hamasa u oktobru 2023, proglasivši to državnom tajnom.

U oktobru 2023. Jugoimport je izvezao robu vrijednu 540.120 eura, dok je u februaru ove godine u Izrael uputio pošiljku vrijednu 510.000 eura, navodi BIRN (Marko Đurica / Reuters - Ilustracija)

Uprkos apelima eksperata UN-a iz februara ove godine da se obustavi izvoz oružja u Izrael zbog zločina u Gazi, Srbija je u martu izvezla naoružanje vrijedno 14 miliona eura u ovu zemlju, pokazuju podaci Uprave carine koje skuplja Checkpoint, objavio je BIRN Srbija.

Ovo je, kako navode, treća isporuka naoružanja koje je Srbija poslala Izraelu od napada Hamasa na Izrael u oktobru 2023. godine.

Agencija Fena navoi da je BIRN prethodno otkrio da je vodeće državno poduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR poslalo dvije isporuke u ukupnoj vrijednosti većoj od milion eura.

U oktobru 2023. Jugoimport je izvezao robu vrijednu 540.120 eura, dok je u februaru ove godine u Izrael uputio pošiljku vrijednu 510.000 eura, navodi BIRN na društvenoj mreži X.

Ministarstvo unutrašnje i vanjske trgovine odbilo je da BIRN-u dostavi detaljne podatke o tome koliko je oružja izvezeno u Izrael od napada Hamasa u oktobru 2023, proglasivši to državnom tajnom, prenosi portal Nova.

Jesu li pošiljke dio prethodnog dogovora?

Al Jazeera podsjeća kako je tokom izraelskog rata protiv Gaze, Srbija nastojala javno izbjeći političko uplitanje u sukob, a Beograd je zadržao relativno neutralnu poziciju sa ciljem očuvanja odnosa.

Prema riječima analitičara, Srbija ima veze s Izraelom, a istovremeno se ne želi predstavljati na međunarodnoj sceni kao neko ko potkopava palestinske interese.

Podsjeća se i kako je BIRN Srbija, prije mjesec dana, objavio da je Beograd napravio najmanje dvije velike isporuke oružja ili municije Izraelu od napada Hamasa u oktobru 2023. godine, „uprkos velu tajne koji je pokrivao poslove“.

Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i sigurnosne poslove (ISAC), rekao je za Al Jazeeru da su te pošiljke vjerovatno dio prethodnog dogovora.

„Klauzula o tajnosti vjerovatno je tu kako bi se spriječilo kvarenje imidža Srbije, u smislu da bi se to moglo protumačiti kao podrška izraelskom ratu protiv Hamasa“, rekao je Novaković.

Izvor: Agencije