NYT: Detalji američke isporuke oružja Izraelu

New York Times navodi da se proces isporuke oružja Izraelu smatra nedovoljno jasnim, uz napomenu da je veoma dug period isporuke američkog oružja.

Biden je oštro kritizirao 'neselektivno' izraelsko bombardiranje Gaze, ali je odbijao ograničavanje američke vojne pomoći Izraelu (Miriam Alster/Pool via REUTERS/File Photo)

Američki list New York Times navodi da američki predsjednik Joe Biden šalje oružje u Izrael u skladu sa sporazumom iz 2016. godine, ali istovremeno ima moć da ograniči bilo kakve pošiljke oružja vani, čak i one koje je prethodno odobrio Kongres, ali on nije iskoristio to ograničenje.

List podsjeća da je Biden ubrzo nakon napada 7. oktobra, umjesto da blokira pošiljke oružja Izraelu, izašao sa zahtjevom za odobravanje 14 milijardi dolara dodatne pomoći za naoružavanje Izraela i za američke vojne operacije na Bliskom Istoku.

U svom izvještaju list navodi da sporazum iz 2016. godine, koji je sklopljen s administracijom bivšeg predsjednika Baracka Obame, predviđa pružanje pomoći Izraelu tokom deset godina do 2026. godine u vrijednosti od 38 milijardi dolara, a ta pomoć uključivala je i vrste bombi koje su bacane na Gazu.

‘Vruć krompir’

U izvještaju se dodaje da je paket vojne pomoći koji Izraelu garantuje 3,3 milijarde dolara godišnje za kupovinu oružja, zajedno sa još 500 miliona dolara godišnje za protivraketnu odbranu, sada postao vruć krompir za Bidenovu administraciju. Manjina zastupnika u Kongresu, koju podržavaju i liberalni aktivisti, zahtijeva da Biden ograniči ili čak zaustavi isporuke oružja Izraelu zbog njegovih ratnih aktivnosti u Gazi.

List je naveo da je Biden snažno kritizirao ono što je jednom prilikom nazvao “neselektivnim bombardovanjem” u izraelskom ratu na Pojas Gaze, ali je u isto vrijeme odbijao ograničavanje vojne pomoći za Izrael.

U izvještaju se proces isporuke oružja Izraelu smatra nedovoljno jasnim, uz napomenu da je veoma dug period isporuke američkog oružja. Sjedinjene Američke Države su, od operacije Poplava Al-Aksa 7. oktobra, poslale Izraelu desetke hiljada komada oružja, ali mnogo od toga su već odavno bili odobrili Kongres i State Department. Te pošiljke su finansirane sredstvima predviđenim sporazumom iz vremena Obamine administracije, poznatim kao Sveobuhvatni mirovni memorandum razumijevanja.

Izvor: Agencije