Sjeverna Makedonija: Potvrđeno svih sedam kandidatura za predsjedničke izbore

Državna izborna komisija predviđa da kampanja za predsjedničke izbore u Sjevernoj Makedoniji počne 4. aprila.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji bit će održan u srijedu 24. aprila (Anadolija)

Državna izborna komisija (DIK) Sjeverne Makedonije potvrdila je svih sedam kandidatura za predsjedničke izbore.

Kandidatske liste DIK-u podnijeli su predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, kojeg podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), kandidat najveće opozicione partije VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, kao i Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i kandidat vladajuće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI).

Na izborima za predsjednika će učestvovati i kandidatkinja partije Ljevica Biljana Vankovska, gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider partije Grom Stevčo Jakimovski, gradonačelnik Kumanova i lider partije Znam – Za našu Makedoniju Maksim Dimitrievski i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari iz koalicije albanske opozicije Vredi (Vlen), prenijela je Beta.

Osam kandidata nije skupilo dovoljno potpisa

DIK predviđa da kampanja za predsjedničke izbore u Sjevernoj Makedoniji počne 4. aprila.

Za prikupljane potpisa za izbore za predsjednika zemlje, koje je trajalo od 23. februara do 8. marta, bilo je prijavljeno 15 kandidata, od kojih osam nije uspjelo prikupiti potrebnih 10.000 potpisa upisanih birača.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji bit će održan u srijedu 24. aprila, a drugi u srijedu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Kancelarija OSCE-a a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je u četvrtak posmatračku misiju u Sjevernoj Makedoniji u kojoj će biti glavni tim od 12 međunarodnih eksperata, 20 dugoročnih posmatrača i 300 kratkoročnih posmatrača.

Izvor: Agencije