Nova predsjednica Sjeverne Makedonije odbila izgovoriti puno ime države

Skoplje je 2018. godine sklopilo ‘historijski’ sporazum s Grčkom, u sklopu kojeg je pristalo da će u naziv države dodati geografsko obilježje ‘Sjever’.

Gordana Siljanovska-Davkova, prva predsjednica Sjeverne Makedonije u nedjelju je tokom zakletve odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018, piše Hina.

“Izjavljujem da ću dužnost predsjednice Makedonije obnašati savjesno i odgovorno, da ću poštovati ​​Ustav i zakone te da ću štititi suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Makedonije”, rekla je Siljanovska-Davkova pred saborskim zastupnicima i uzvanicima na održanoj svečanosti, prenosi ista agencija.

U službenom se tekstu koristi ustavni naziv države – Sjeverna Makedonija.

Kandidatkinja nacionalističke desnice Gordana Siljanovska-Davkova 8. maja izabrana je na petogodišnji mandat u drugome krugu predsjedničkih izbora. Pobijedila je socijaldemokratu, predsjednika u odlasku Stevu Pendarovoskog sa 65 posto glasova.

Prva je žena na ovoj poziciji od proglašenja nezavisnosti ove balkanske zemlje 1991. godine.

Nova predsjednica je penzionisana univerzitetska profesorica i u subotu je proslavila 71. rođendan. U govoru je kazala da će biti predsjednica “svih građana” i pozvala je na “jedinstvo” u zemlji.

Historijski sporazum s Grčkom

Skoplje je 2018. godine sklopilo “historijski” sporazum s Grčkom, u sklopu kojeg je pristalo da će u naziv države dodati geografsko obilježje “Sjever”, kako bi se okončala dugogodišnja svađa sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Evropskom unijom.

Država je postala članica NATO-a 2020. Sporazumu s Grčkom protivila se desničarska nacionalistička stranka VMRO-DMPNE, čija je Siljanovska-Davkova kandidatkinja na ovim izborima.

Zbog povratka na vlast desno orijentirane opozicije u ovoj siromašnoj balkanskoj državi od 1,8 miliona stanovnika postoji rizik od ponovnog oživljavanja napetosti s Grčkom, ali i s Bugarskom koja postavlja vlastite uvjete za napredak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije u EU.

Izvor: Agencije