Schallenberg i Blinken u Beču: Nikome ne treba povratak Balkana u 1990-te

Šefovi diplomatija Austrije i SAD-a u Beču razgovarali o stanju u Bosni i Hercegovini, kao i o odnosima Kosova i Srbije.

Blinken i Schallenberg na konferenciji za medije u Beču nakon sastanka (REUTERS/ Elisabeth Mandl)

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexandar Schallenberg bio je domaćin američkom državnom tajniku Antonyu Blinkenu na bilateralnim razgovorima u Beču. Jedna od tema bio je Zapadni Balkan, Bosna i Hercegovina te Kosovo i Srbija, javlja dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić pozivajući se na press službu State Departmenta.

Tom prilikom je šef austrijske diplomatije kazao kako je bilo govora o regiji koja je susjedna njegovoj državi i “koja nam je blizu srca, a to je Zapadni Balkan”.

Zajednički projekti

“I mi i Sjedinjene Američke Države smo predani evropskoj budućnosti ove regije i njenih građana. I samo sam želio istaknuti, među mnogim stvarima koje radimo zajedno, austrijsko-američki program Speak Up i BiH je za mene najbolji primjer saradnje između SAD i Austrije koji stvarno može napraviti razliku na terenu”, rekao je Schallenberg.

Ukazao je kako predstoje važne odluke: Evropsko vijeće o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH za što postoje snažni zagovornici.

“Obzirom na, mogli bismo reći, vatreni krug (Rusija) koji okružuje Evropu, moramo se pobrinuti da se naše neposredno susjedstvo stabilizira, a u politici nema vakuuma. Dakle, ili ćemo uspjeti izvoziti svoj model života, našu stabilnost, našu sigurnost ili riskiramo da se suočimo s rastućom nesigurnošću i nestabilnošću”, dodao je austrijski ministar.

Balkan Blinkenu i Bidenu ‘drag srcu’

Blinken je pohvalio “dugogodišnje liderstvo Austrije te lično čelništvo i angažman ministra vanjskih poslova” kada je riječ o odnosima Beča i Zapadnog Balkana.

“To je nešto što je blisko i drago našim srcima, a posebno predsjedniku (SAD-a Joeu) Bidenu, jer za predsjednika i za mene – kada sam počeo 1990-ih, veliki dio svjetskog fokusa bio je na Balkanu, na Bosni, na Kosovu.”

“I jedna stvar koja nam ne treba, koju Evropa ne treba, a posebno ne trebaju države Zapadnog Balkana je povratak u 1990-te. Zahvaljujući angažmanu Austrije, liderstvu Austrije, mi se odlučno krećemo u drugom smjeru, pozitivnom smjeru, smjeru u kojem je Zapadni Balkan istinski integriran s Evropom. Dijelimo cilj demokratske, prosperitetne, mirne regije integrirane s ostatkom Europe”, rekao je šef američke diplomatije.

Preporuka Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH je nešto što je dobrodošlo, dodao je Blinken, prema onome kako je prenio Al Jazeerin Puljić.

“U potpunosti podržavamo njihov euroatlantski put, pa tako i sa EU. Također ohrabrujemo čelnike u BiH da se odmaknu od podjela iz prošlosti i da nastave s reformama koje su neophodne za kretanje prema EU. I tu su nam doista koristile spoznaje ministra vanjskih poslova, ne samo njegov nedavni posjet nego sav njegov angažman”, rekao je Blinken.

“I tu ćemo nastaviti snažno partnerstvo. Ministar vanjskih poslova spomenuo je zajednički program Glasovi – Speak Up – u nastajanju. Želimo osigurati da se glas ove nove generacije i regije čuje, jer je to glas za mir, sigurnost, stabilnost, prilike, a to dolazi na putu prema Europskoj uniji.”

Konstruktivni napori Srbije i Kosova

Kada je riječ o Kosovu i Srbiji, američki državni sekretar je istakao saradnju sa Austrijom i na tom polju.

“Također radimo zajedno kako bismo podržali poboljšanje odnosa između Kosova i Srbije. Tu je dijalog uz posredovanje EU-a jedini održivi mehanizam, jedini održivi put naprijed. Moramo vidjeti dobronamjerne, konstruktivne napore i Kosova i Srbije da stabiliziraju odnose i da krenu tim putem, da smanje napetosti, povećaju koordinaciju, povećaju transparentnost s međunarodnim partnerima, provedu sve obaveze koje su prihvatili u dijalogu”, poručio je.

Izvor: Al Jazeera i agencije