Parlamentarni izbori u Hrvatskoj u srijedu 17. aprila

Izbori za Evropski parlament bit će održani u nedjelju, 9. juna, odlučio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanovićeva odluka uslijedila je dan nakon što se raspustio 10. saziv Sabora (Šime Zelić/PIXSELL)

Izbori za novi, 11. saziv Hrvatskoga sabora održat će se u srijedu 17. travnja, odlučio je u petak predsjednik Republike Zoran Milanović koji je donio i odluku da se izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održe u nedjelju, 9. lipnja.

Izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 17. travnja, a u inozemstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u utorak, 16. i u srijedu, 17. travnja, stoji u odluci predsjednika o raspisivanju izbora za zastupnike 11. saziva Sabora od neovisnosti.

Odluka stupa na snagu u petak, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste, prenijela je Hina.

Građani biraju 151 zastupnika

DIP potom ima rok od 48 sati za objavu zbirne listu pravovaljanih lista i kandidatura, čime će krenuti službena izborna promidžba.

Birači će izabrati 151 zastupnika, njih 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela država.

Milanovićeva odluka uslijedila je dan nakon što se raspustio 10. saziv Sabora.

Predsjednik je donio i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske te će se izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava održati u nedjelju, 9. lipnja.

Izvor: Agencije