Socijalistička partija vodi na regionalnim izborima u Kataloniji

Ko god pobjedi u Kataloniji u nedjelju, vjerovatno će morati vladati u koaliciji, budući da nijedna stranka ne može sama doseći prag od 68 mjesta za ostvarivanje većine.

Vlada predvođena Španskom socijalističkom radničkom strankom (PSOE) premijera Pedra Sancheza htjela bi Kataloniju nakon decenije separatističkih vlada uvesti u novo doba (REUTERS/Bruna Casas)

Španska socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Pedra Sancheza vodi ispred katalonske separatističke partije Zajedno za Kataloniju (Junts) na izborima za regionalni parlament u španskoj regiji Kataloniji koji su održani danas, pokazuju rezultati izlazne ankete koju je objavila katalonska javna televizija nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Prema anketi, socijalisti su osvojili 37 do 40 mjesta u regionalnom parlamentu koji ima 135 mjesta, prenosi Reuters.

Za većinu je potrebno 68 mjesta, što znači da je socijalistima potreban savez sa drugim strankama da bi mogli formirati vladu.

Prema anketi, Junts je dobio između 33 i 36 mjesta, a Republikanska ljevica Katalonije (ERC) od 24 do 27 mjesta. Više od 5,7 miliona birača imalo je pravo glasa na današnjim izborima za zastupnike regionalnog parlamenta sa sjedištem u Barceloni.

Vlada predvođena španskom Socijalističkom radničkom strankom htjela bi Kataloniju nakon decenije separatističkih vlada uvesti u novo doba, rekao je ranije politolog Toni Rodon.

„Ako separatisti izgube apsolutnu većinu u parlamentu, to bi sigurno značilo promjenu“, kaže Rodon.

„Vidjet ćemo hoće li ona biti privremena ili dugoročna”, dodao je.

Borba za nezavisnost

Kandidat Juntsa bio je Carles Puigdemont, koji je bio katalonski predsjednik tokom neuspješnog pokušaja otcjepljenja regije od Španije 2017. godine, a obećao je da će ponovno pokrenuti zahtjev za nezavisnost.

Nakon što je u novembru prošle godine preuzeo dužnost u drugom mandatu, Sanchez se oslanja na krhki savez sa separatistima u španskom parlamentu, što izazva bijes opozicionih konzervativaca.

Puigdemont, koji je optužen u Španiji zbog neuspješnog referenduma o nezavisnosti i živi u egzilu, ali će se uskoro vratiti kući zahvaljujući amnestiji, upozorio je da bi Junts mogao povući svoju podršku Sanchezu ako mu nova katalonska vlada bude neprihvatljiva.

Izvor: Agencije