Mirovnoj aktivistici u Srbiji stiglo rješenje za zatvor

Mirovna aktivistica Aida Ćorović kaže da ne bježi od odgovornosti, istaknuvši spremnost da se javi na izdržavanje kazne.

Ćorović kaže da kaznu do sada nije platila zato što 'ne želi' i ne smatra se krivom jer je 'branila zakone ove države, pošto je Ratko Mladić osuđeni ratni zločinac' (Andrej Čukić/EPA-EFE) (EPA)

Mirovnoj aktivistici Aidi Ćorović u četvrtak je stigao poziv za izdržavanje zatvorske kazne jer je odbila platiti novčanu kaznu po presudi beogradskog prekršajnog suda koji ju je proglasio krivom jer je 2021. na mural osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića bacila jaja.

Policija je 9. novembra 2021. privela Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural posvećen Ratku Mladiću, oslikan na zidu zgrade u širem centru Beograda, nakon čega su uslijedili protesti nevladinih udruga i aktivista civilnog društva, a mural je prefarban crvenom bojom, prenosi Hina.

Beogradski mediji javili su tada da je skupina evrozastupnika u zajedničkom saopćenju osudila vlasti u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Mladiću. Vučić i tadašnji ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin to su odlučno nijekali, insistirajući na tumačenju da je policija “čuvala i osigurala javni red i mir i sigurnost za sve građane”.

Zbog napetosti potaknutih pokušajem nevladinih organizacija da prefarbaju mural izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je tri dana kasnije pozvao da se nastave napori na pomirenju i očuvanju dobrosusjedstva.

Ne bježi od odgovornosti

Aida Ćorović danas je beogradskim medijima potvrdila da je pozvana na izdržavanje dvomjesečne zatvorske kazne nakon što je, po presudi iz novembra prošle godine, odbila platiti novčanu kaznu po pravomoćnoj presudi “zbog narušavanja javnog reda i mira”.

Ćorović kaže da kaznu do sada nije platila zato što “ne želi” i ne smatra se krivom jer je “branila zakone ove države, pošto je Ratko Mladić osuđeni ratni zločinac”. Ponovila je da ne bježi od odgovornosti, istaknuvši spremnost da se javi na izdržavanje kazne.

Sudsko rješenje aktivirano je upravo sada, iako je presuda donesena u novembru prošle godine, poslije njenog nedavnog sudjelovanja na festivalu Rebedu u Dubrovniku, ocijenila je Ćorović.

Prema izvještaju dubrovačkih medija, na programu festivala bile su teme netolerancije, potlačenosti, rata, slobode, a govornici su bili poznati intelektualci i umjetnici iz Hrvatske i zemalja regije.

Najviše pažnje privukli su gosti iz Srbije, zbog čega su srbijanski režimski mediji ovaj događaj iz Dubrovnika proglasili “festivalom mržnje prema Srbiji, njenom narodu i predsjedniku Aleksandru Vučiću”.

Izvor: Agencije