Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost za prvog čovjeka KCUS-a

Federalno ministarstvo je saopćilo da Gavrankapetanović nije u cijelosti ispunio uvjete za generalnog direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Ismet Gavrankapetanović je trenutno na čelu Opće bolnice 'Prim. dr. Abulah Nakaš' u Sarajevu (Armin Durgut / PIXSELL)

Ministarstvo zdravstva bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH nije dalo saglasnost na imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini, nakon što je ranije smijenjena Sebija Izetbegović, utjecajna supruga predsjednika opozicione Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Ministarstvo je, kako se navodi, zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora, te je bilo u obavezi ispitati da li je konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu i propisima donijetim na temelju Zakona.

‘Uslovi nisu u cijelosti ispunjeni’

„Uvidom u dostavljeni spis utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof. dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona, utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati suglasnost na traženo imenovanje…“, navedeno je u saopćenju.

„Ministar (Nediljko) Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof. dr. Gavrankapetanovića radi čega ističemo da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima“, dodaje se.

Gavrankapetanović, iskusni ortoped, trenutno je na čelu Opće bolnice “Prim. dr. Abulah Nakaš” u Sarajevu.

Upravni odbor smijenio je krajem novembra prošle godine Sebiju Izetbegović sa pozicije direktorice KCUS-a. Postupak njene smjene pokrenut je nakon otkrića niz nepravilnosti tokom njenog školovanja, što ona odbacuje i naziva politički motivisanim procesom.

Ministarstvo tvrdi da rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nije ugroženo, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog vijeća i v.d. direktora.

Izvor: Al Jazeera