Američka ambasada: Čović se hvali evropskim putem BiH, a onda odaje počast ratnom zločincu

Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu je anatema za evropske vrijednosti koje on navodno zastupa, tvrdi Ambasada SAD-a,

Čelnici koji ispovijedaju predanost evropskim vrijednostima trebali bi voditi primjerom, a ne odavanjem počasti ratnim zločincima, tvrdi Ambasada (Al Jazeera)

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom prisustva predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića promociji knjige osuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića koja je jučer održana u Mostaru.

Ambasada je podsjetila da se „prije dva dana Čović ponosno hvalio svom opredijeljenošću za izgradnju evropske BiH za sve“.

„Dragan Čović je jučer navečer na promociji knjige u Mostaru odlučio javno odati počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od zloglasne “hercegbosanske šestorke” koje je ICTY osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti“, navela je Ambasada.

„Čovićevo javno iskazivanje podrške osuđenom ratnom zločincu je anatema za evropske vrijednosti koje on navodno zastupa i tvrdi da podržava“, dodaje se u objavi Ambasade SAD-a na platformi X.

‘Veličanju zločinaca nema mjesta u evropskoj BiH za sve’

Ambasada podsjeća da „javnoj podršci i veličanju osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u ‘evropskoj BiH za sve'”.

„Sramotno je ponosno sudjelovanje Dragana Čovića na manifestaciji odavanja počasti odgovornom za tolike užasne zločine. Dodatnu uvredu žrtvama daje činjenica da je događaj održan u jednoj od navodno zajedničkih kulturnih ustanova Grada Mostara. Čelnici koji ispovijedaju predanost evropskim vrijednostima trebali bi voditi primjerom, a ne odavanjem počasti ratnim zločincima i ponovnim otvaranjem starih rana“, tvrdi Američka ambasada.

Izvor: Al Jazeera