Ahmeti: Historijski dan, bira se prvi premijer Albanac u Sjevernoj Makedoniji

Mandatar tehničke vlade koju danas bira Sobranje – parlament Sjeverne Makedonije je Talat Xhaferi, također iz stranke DUI.

Ahmeti: 'Ovaj dan je historijski kako za Albance i Makedonce, tako i za sve ostale, jer postajemo država i društvo ravnopravnosti' (Anadolija)

Ali Ahmeti, lider najveće albanske partije u Sjevernoj Makedoniji (DUI), u video-poruci građanima ističe kako je danas historijski dan jer se Albanac prvi put bira za premijera u Sjevernoj Makedoniji i ovom prilikom poziva na jedinstvo.

Mandatar tehničke vlade koju danas bira Sobranje – parlament Sjeverne Makedonije je Talat Xhaferi, također iz stranke DUI. Ta vlada koja po zakonu preuzima kormilo 100 dana prije izbora, treba da pripremi prvi krug predsjedničkih izbora 24. aprila i drugi krug tih izbora te parlamentarne izbore koji će se održati istovremeno 8. maja, prenosi agencija Beta.

“Ovaj dan je historijski kako za Albance i Makedonce, tako i za sve ostale, jer postajemo država i društvo ravnopravnosti i prevazilazimo sve predrasude. Zajedno preuzimamo odgovornost da vodimo zemlju, ne jedni iza drugih, već rame uz rame, zajedno, za evropsku Makedoniju”, istakao je Ahmeti.

“Danas nam je”, kako je istakao,”potrebno jedinstvo, da pružimo ruku jedni drugima, da ostavimo po strani stvari koje nas dijele i da se ujedinimo oko stvari koje nas spajaju”.

“Ono što radimo će definisati živote generacija poslije nas. Da li da ostavimo našim nećacima i unucima evropsku Makedoniju ili prorusku Makedoniju, demokratsku ili diktatorsku zemlju, mir ili sukob, napredak ili status quo? Zato se moramo ujediniti!”, rekao je Ahmeti.

Istakao je da su “ovi procesi veći od svakog od nas, ali u našim je rukama da gradimo mostove i gradimo put do ostvarenja snova”.

“Opet kažem: hajde da budućnost zasadimo danas, kako bi buduće generacije žnjele uspjeh. Kada smo zajedno, veoma smo moćni. Zajedno smo došli do prvog premijera Albanca, hajde da zajedno napravimo evropsku Makedoniju vjerujući da se snovi ostvaruju ako vjerujete i radite”, nastavio je Ahmeti.

Čestitao je svim građanima Sjeverne Makedonije taj uspjeh i istakao da “njihova zemlja postaje jača, ravnopravnija i ujedinjenija”.

“Ali, ovo nije kraj, ovo je samo početak, imamo još puno posla i snova da ostvarimo”, rekao je lider DUI Ali Ahmeti u video-poruci građanima Sjeverne Makedonije.

Danas sjednica Sobranja za izbor prijelazne vlade Severne Makedonije

Sjednica parlamenta Sjeverne Makedonije o izboru prijelazne vlade za provođenje predstojećih izbora zakazana je za danas.

Za mandatara prijelazne vlade Xhaferija predložila je najveća stranka vladajuće kolicije SDSM dosadašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog, kojoj, po Zakonu o Vladi, pripada to mjesto.

U programu vlade Xhaferi navodi da će vrhunski prioritet biti uspješno organizovanje slobodnih, fer i demokratskih izbora prvog kruga predsjedničkih 24. aprila i drugog kruga predsjedničkih i parlamentarnih 8. maja, zatim nastavak svih procesa koji proizilaze iz započetih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i ubrzane evropske integracije.

Na svojim mjestima u vladi Talata Xhaferija ostat će svi ministri iz koalicione vlada SDSM i DUI Dimitra Kovačevkog, osim ministra unutrašnjih poslova i rada i socijalne poltike koje dobija opoziciona VMRO DPMNE, kao i tri dopunska ministra – za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Prvi zamjenik premijera će, po najavama, biti vicepremiier za evropske poslove Bojan Maričić (SDSM), umjesto Artana Grubija (DUI), koji ostaje ministar za politički sistem i odnose među zajednicama.

Lider opzicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je ponovio da poslanici njegove partije neće glasati za tehničku vladu Talata Xhaferija, iako je dostavila prijedloge za tehničke ministre.

U Sjevernoj Makedoniji se 100 dana pred parlmentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i tri dopunska zamjenika ministara – za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Parlamentarni izbori će biti održani 8. maja, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije bit će održan u srijedu 24. aprila.

Izvor: Agencije