Schmidt u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a: Dodikova opasna politika

U bh. entitetu Republika Srpskoj stvaraju preduvjete za potencijalno otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, navodi se u izvještaju visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt poslao Vijeću sigurnosti redovni šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH
Christian Schmidt poslao je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda redovni šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH (EPA)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini upozorio je, u najnovijem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, da u Republici Srpskoj stvaraju preduvjete za potencijalno buduće otcjepljenje tog bh. entiteta.

Posljednje poteze predsjednika RS-a Milorada Dodika opisao je neviđenom razinom napada na Opći okvirni mirovni sporazum, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a imat će redovnu šestomjesečnu raspravu o Bosni i Hercegovini u četvrtak, 2. novembra.

Prema informacijama Al Jazeerinog novinara u Washingtonu Ivice Puljića, Schmidt neće govoriti i predstaviti vlastiti izvještaj.

Preduvjeti za potencijalno otcjepljenje RS-a

Poslao ga je generalnom sekretaru UN-a, odakle je proslijeđen Vijeću sigurnosti UN-a.

Schmidtov izostanak kompromis je kako bi se osiguralo da vojnoj misiji Althea-Eurofor bude produžen mandat za godinu, izvijestio je Puljić.

Bosnu i Hercegovinu pred Vijećem sigurnosti UN-a neće predstavljati ambasador pri Svjetskoj organizaciji Zlatko Laagumdžija, nego predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji u utorak dolazi u New York, doznao je Puljić.

U izvještaju visokog predstavnika, koji pokriva period od 16. aprila do 15. oktobra, a u koji je uvid imao Al Jazeerin novinar, kao ključni problem za Bosni i Hercegovinu se navodi politika Dodika, koji “nastavlja pozivati na disoluciju Bosne i Hercegovine ili na ‘mirni razlaz’ … što je predstavio kao svoj cilj i službeni stranački cilj na Kongresu Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD] 30. septembra“.

Dodik je, napisao je Schmid u najnovijem izvještaju, pozivao na osamostaljenje RS-a i ujedinjenje ovog bh. entiteta sa Srbijom.

“Vladajuća koalicija u RS-u, koju predvodi Dodik, počela je provoditi korake stvarajući preduvjete za potencijalno buduće otcjepljenje RS-a iz Bosne i Hercegovine, koji su izneseni u zajedničkoj izjavi koju su potpisale vladajuće stranke RS-a 24. aprila 2023. godine“, napisao je Schmidt.

Obustava ili uvjetovanje finansiranje RS-a

Ti koraci uključuju: neprovođenje odluka Ustavni sud Bosne i Hercegovine na teritoriji RS-a; neprovođenje odluka visokog predstavnika; spremnost na proglašenje nezavisnosti RS-a ako visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini i drugi koraci.

Schmidt smatra kako je važno da međunarodnoj zajednici na stolu ostanu alati poput obustava ili uvjetovanja finansiranja RS-a, kao odgovor na problematičan razvoj događaja u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je Vijeće sigurnosti UN-a izvijestio i o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio u skladu s njegovim ovlastima, što je dovelo do sudskog procesa koji se protiv Dodika vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine, zbog nepoštivana odluka visokog predstavnika.

Izvor: Al Jazeera