SAD kaže da Srbija već plaća ‘previsoku cijenu’ jer nije uvela sankcije Rusiji

Evropska unija i SAD očekuju od Srbije da uvede sankcije Rusiji, zbog njene invazije na Ukrajinu, što predsjednik Aleksandar Vučić izbjegava mjesecima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog nakon njihovog sastanka u Beogradu u Srbiji 17. januara 2019. (Reuters)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Christopher Hill izjavio je danas u Beogradu da Srbija već plaća “previsoku cijenu” jer nije uvela sankcije Rusiji.

Shvatamo da Srbija ima historijski odnos i iskustvo sa sankcijama, ali počinje da plaća previsoku cijenu za svoju uzdržanost po pitanju sankcija protiv Rusije koje su usvojene da bi se zaustavio brutalni napad na susjeda”, rekao je Hill, prenosi agencija Beta.

Evropska unija i SAD očekuju od Srbije da uskladi svoju vanjsku politiku s evropskom i uvede sankcije Rusiji, zbog njene invazije na Ukrajinu od početka prošle godine, što predsjednik Aleksandar Vučić pokušava izbjeći već mjesecima.

Više zapadnih diplomata, uključujući i komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhelyija, kontinuirano upozoravaju da u aktuelnom geopolitičkom kontekstu Srbija mora pojačati napore u usklađivanju sa stavovima EU-a u vanjskoj politici, uključujući deklaracije i sankcije protiv Rusije.

Srbijanski predsjednik Vučić također je u ponedjeljak rekao da je Srbija “na radaru svima”, jer nije uvela sankcije Rusiji.

Izvor: Agencije