Varhelyi u CG: Pokrenuti dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Oliver Varhelyi, Duško Marković
Varhelyi je istakao da će od Crne Gore zavisiti hoće li postati članica EU-a do kraja njegovog mandata (Anadolija)

Europski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelyi kazao je da treba pokrenuti dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, prenosi agencija Anadolija.

Nakon sastanka s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem rekao je kako nije na Europskoj uniji da uređuje pitanja odnosa s crkvom. 

“Svijet vas promatra i ovo je važno pitanje i zainteresirani smo za dijalog. Ohrabrujemo vas sve na dijalog i nalaženje rješenja koje bi bilo prihvatljivo svima”, rekao je on.

Istaknuo je da će o Crnoj Gori ovisiti hoće li postati članicom EU-a do kraja njegova mandata.

Pozvao je na nastavak reformi i pojačanu borbu protiv korupcije, jačanje slobode medija i vladavine prava.

Također je rekao kako je ovo osjetljiva godina za Crnu Goru jer se u njoj održavaju parlamentarni izbori. 

Varhelyi: Crna Gora lider u integracijama

“I oporba mora raditi na postizanju uspjeha u Crnoj Gori. I ja bih želio zamoliti oporbu za suradnju i da rade zajedno s vladajućim strankama”, kazao je.

Dodao je da će razgovarati s predstavnicima oporbe te ih pozvati da sudjeluju na izborima.

Istaknuo je da svi moraju raditi na reformama kako bi Crna Gora postala članicom EU-a i naveo da je Europska komisija posvećena regiji te da je proširenje prioritet.

“Sav će rad biti utemeljen na dostignućima. Ako vi niste zadovoljni, nisam ni ja. Crna Gora je lider u integracijama. Obećao sam Europskom parlamentu da će barem jedna zemlja do kraja mog mandata biti spremna za članstvo u EU-u”, kazao je Varhelyi, prenosi agencija.

Marković je upozorio da je Crna Gora sigurno i stabilno okruženje koje se suočava s negativnom kampanjom praćenom kampanjom dezinformacija, ali da je to neće pokolebati u namjeri da odlučno obavlja državne funkcije. 

“Upoznao sam komesara sa inicijativom Vlade i mojim pismom mitropolitu crnogorsko-primorskom da zajednički sagledamo najbolja rješenja za implementaciju Zakona i potpisivanje temeljnog ugovora, koji je uvijek poželjan model za postizanje ciljeva u odnosima sa crkvom”, rekao je Marković.

Marković: Na izbore gledati kao na fer utakmicu

Također je kazao kako je važno da na predstojeće izbore svi gledaju kao na fer utakmicu.

Zbog toga je, kako je rekao, uputio poziv na društveni dijalog o europskim integracijama.

“Zajednički interes ulaska u EU prevazilazi ostale interese i ambicije u tom smislu. Važno je da na predstojeće izbore svi gledaju kao na fer utakmicu”, rekao je.

Dodao je kako mu je Varhelyi priopćio da se nova metodologija proširenja neće odnositi na Crnu Goru, ali da će Crna Gora, uvažavajući važnost koju pridaje naporima EU-a, s dužnom pažnjom razmotriti nove momente koje donosi novi pristup proširenju.

“Drago mi je da konstatujem da postoji zajednička spremnost da riješimo ovo pitanje. Iako je Evropska unija bila zaokupljena drugim pritanjima, prenio sam komesaru da Crna Gora nije sjedila skrštenih ruku već da se radilo na reformama imajući u vidu da EU za nas nema alternativu”, rekao je Marković, kako prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije