Crna Gora: Počela primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Mitropolit Mihailo smatra da Crna Gora ne otima nego zakonito vraća vjerske objekte sebi (Al Jazeera)

U Crnoj Gori u srijedu je stupio na snagu Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji od kraja prošle godine izaziva oštre reakcije Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Zakon predviđa da u državnom vlasništvu budu svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su bili u državnom vlasništvu do 1. decembra 1918, a koji su izgrađeni državnim novcem.

Ti vjerski objekti neće postati državna imovina ako vjerske zajednice dostave dokaze o pravu vlasništva vjerskih zajednica nad njima.

Napad u Skupštini u Podgorici

Iz SPC-a, čiji su sveštenici predvodili proteste u više crnogorskih gradova, optužuju da je taj zakon “napad na imovnu SPC-a na teritoriji Crne Gore”, kao i “na samu Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Nekoliko predstavnika opozicijskog Demokratskog fronta izazvalo je krajem decembra nerede u Skupštini Crne Gore tokom glasanja o Zakonu, prijeteći građanskim sukobima ako Zakon bude prihvaćen.

Poglavar SPC-a, patrijarh Irinej, ranije je poručio da se u Crnoj Gori događaju “krupne stvari” i da su “Srbi u Crnoj Gori u prilično velikom problemu”.

Vlada Crne Gore odbacila je optužbe SPC-a, tvrdeći da Zakon sve vjerske zajednice u Crnoj Gori stavlja u isti položaj i da je izrađen u skladu s međunarodnim standardima.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo rekao je u ranijem intervjuu za Al Jazeeru da crkvenu imovinu nastalu do 1918. Crna Gora ne otima “nego zakonito vraća sebi”.

Mihailo: SPC ne poštuje Crnu Goru

“Međunarodna zajednica i Venecijanska komisija proučile su pitanja crkvene imovine koja je do 1920. godine pripadala crnogorskoj državi”, rekao je on.

“U skladu sa istorijskom istinom o tome, kao i međunarodnim standardima, donešen je ovaj zakon, kojem se tako oštro suprotstavlja SPC, čime potvrđuje i dokazuje da ne poštuje ni Crnu Goru ni istorijsku istinu ni norme i standarde međunarodnog prava”, dodao je mitropolit Mihailo.

Zakon je usvojen 27. decembra 2019, a istog dana potpisao ga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije