Crna Gora: Počela primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Mitropolit Mihailo smatra da Crna Gora ne otima nego zakonito vraća vjerske objekte sebi (Al Jazeera)
Mitropolit Mihailo smatra da Crna Gora ne otima nego zakonito vraća vjerske objekte sebi (Al Jazeera)

U Crnoj Gori u srijedu je stupio na snagu Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji od kraja prošle godine izaziva oštre reakcije Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Zakon predviđa da u državnom vlasništvu budu svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su bili u državnom vlasništvu do 1. decembra 1918, a koji su izgrađeni državnim novcem.

Ti vjerski objekti neće postati državna imovina ako vjerske zajednice dostave dokaze o pravu vlasništva vjerskih zajednica nad njima.

Napad u Skupštini u Podgorici

Iz SPC-a, čiji su sveštenici predvodili proteste u više crnogorskih gradova, optužuju da je taj zakon “napad na imovnu SPC-a na teritoriji Crne Gore”, kao i “na samu Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Nekoliko predstavnika opozicijskog Demokratskog fronta izazvalo je krajem decembra nerede u Skupštini Crne Gore tokom glasanja o Zakonu, prijeteći građanskim sukobima ako Zakon bude prihvaćen.

Poglavar SPC-a, patrijarh Irinej, ranije je poručio da se u Crnoj Gori događaju “krupne stvari” i da su “Srbi u Crnoj Gori u prilično velikom problemu”.

Vlada Crne Gore odbacila je optužbe SPC-a, tvrdeći da Zakon sve vjerske zajednice u Crnoj Gori stavlja u isti položaj i da je izrađen u skladu s međunarodnim standardima.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo rekao je u ranijem intervjuu za Al Jazeeru da crkvenu imovinu nastalu do 1918. Crna Gora ne otima “nego zakonito vraća sebi”.

Mihailo: SPC ne poštuje Crnu Goru

“Međunarodna zajednica i Venecijanska komisija proučile su pitanja crkvene imovine koja je do 1920. godine pripadala crnogorskoj državi”, rekao je on.

“U skladu sa istorijskom istinom o tome, kao i međunarodnim standardima, donešen je ovaj zakon, kojem se tako oštro suprotstavlja SPC, čime potvrđuje i dokazuje da ne poštuje ni Crnu Goru ni istorijsku istinu ni norme i standarde međunarodnog prava”, dodao je mitropolit Mihailo.

Zakon je usvojen 27. decembra 2019, a istog dana potpisao ga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO