Mogherini: 2018. je ključna godina za Balkan

Uvjerena sam da politički čelnici i narod u BiH mogu krenuti naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način, poručila je Federica Mogherini (Reuters)
Uvjerena sam da politički čelnici i narod u BiH mogu krenuti naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način, poručila je Federica Mogherini (Reuters)

Visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini poručila je da će 2018. biti ključna godina za Balkan, kako bi se put europskih integracija i reformi učinio nepovratnim.

Ona je u ponedjeljak na svome blogu navela 12 posebnih trenutaka koji su obilježili njezinu 2017. godinu, a koje, kako kaže, želi ponijeti sa sobom i u iduću, među kojima je i put Balkana prema EU.

“Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posjetila sam šest prijestolnica regije u nekom od najtežih momenata – u nekim slučajevima, momentu duboke političke krize”, napisala je ona.

Važno za regiju i cijelu Evropu

Danas, kako je navela, zahvaljujući odvažnim odlukama i “velikom poslu koji smo zajedno uradili”, većina ovih kriza je riješena.

“Put prema reformama je ponovno krenuo (iako ima još puno posla), a kompas europskih integracija pokazuje taj put”, napisala je Mogherini, prenosi Tanjug.

Kako je dodala, “2018. će biti ključna godina da se ovaj put učvrsti i učini nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za regiju, već i za cijelu Europu”.

Među trenucima koji su obilježili prošlu godinu jest obilježavanje 60. godišnjice EU-a, pokretanje europske obrane, suradnja sa zemljama Afrike o migraciji, summit Istočnog partnerstva, podrška EU-a nuklearnom sporazumu s Iranom, konferencija o budućnosti Sirije…

“Bila je ovo teška godina za svijet, ali kao i sve druge godine, i 2017. nam je donijela dobre trenutke i neke dobre stvari – stvari koje smo postigli s puno posvećenosti, energije i velikim timskim radom”, napisala je Mogherini.

I Hahn 2018. ocijenio ključnom

I europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je u ponedjeljak da će ova godina biti ključna za zemlje zapadnog Balkana.

On je na Twitteru ocijenio da je protekla godina bila puna izazova te da se želi zahvaliti partnerima u bližem i daljem susjedstvu za posvećenu suradnju kroz 2017. godinu.

“Budimo ponosni na zajednička dostignuća i pojačajmo napore u poljima gdje progres treba tek biti ostvaren”, poručio je Hahn.

Izvor: Agencije


Povezane

Evrposki komesar za proširenje i susjedsku politiku kaže da će 2018. godina biti ključna za zapadni Balkan, kao i prilika za još bližu saradnju sa svim partnerima.

01 Jan 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO