Kučan kritizirao Pahora zbog izjave o rušenju vlade

Za Milana Kučana je bio problematičan odgovor Boruta Pahora (na fotografiji) na pitanje da li je njegovu vladu 2011. godine srušio Kučan (Arhiva)

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan je ponovo optužio Boruta Pahora da u borbi za svoj drugi predsjednički mandat koristi aluzije o tome kako Kučan i danas “vedri i oblači” lijevim polom slovenske politike, u nastojanju da se predstavi kandidatom centra te rekao da je srušio njegovu vladu 2011. godine.

Riječ je o novim kritikama prvog slovenskog predsjednika na Pahorov račun, nakon što ga je u završnim satima kampanje pred prvi krug izbora optužio za degradiranje predsjedničke funkcije.

Pahor je političku karijeru prije 30 godina, odmah nakon diplomiranja, počeo kao pripravnik u kabinetu Kučana, tadašnjeg predsjednika Saveza komunista Slovenije.

Pahor će se u drugom krugu predsjedničkih izbora 12. novembra za naklonost birača boriti s gradonačelnikom Kamnika Marjanom Šarecom, a u razgovoru za POP-TV je ponovo kazao da će cijeniti svaki glas koji dobije, bez obzira ko mu ga je dao.

‘Stric iza kulisa’

Za Kučana je bio problematičan Pahorov odgovor na pitanje da li je njegovu vladu 2011, godinu dana prije isteka mandata, srušio Kučan, što bi išlo u prilog popularnoj teoriji o Kučanu kao “stricu iza kulisa”, koji pomiče figure na političkoj šahovnici iako je od 2002. godine u penziji i službeno nije društveno aktivan.

Upitan je li mu, nakon pojave koalicijskih razmimoilaženja u njegovoj tadašnjoj koalicijskoj vladi, Kučan lično došao te mu savjetovao da podnese ostavku, kako bi vladu preuzeo ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, Pahor je nejasno potvrdio, rekavši da je bilo “otprilike tako”.

U odgovoru sedmičniku Mladina o toj Pahorovoj izjavi, Kučan je napisao da se radi o podmetanju, u kojem dio politike traži razlog svog postojanja i personalne podjele po starim preživjelim modelima koji ne koriste državi.

Kučan je naveo da je doista došao do Pahora i kazao mu da je razočaran kako vodi vladu koja se raspadala te pred prijevremene parlamentarne izbore 2011. godine podržao inicijativu da Janković bude premijer, ali da je to bilo legitimno, a ne potez nekoga ko radi iza kulisa, jer je 2008. godine sam bio među onima koji su podržali stvaranje Pahorove koalicijske vlade lijevog centra.

“Od kandidata za predsjednika države očekujem više jasnoće u izražavanju, istinoljubivosti i otvorenosti. Nismo u pitanju Pahor, Šarec ili ja, nego se radi o državi”, kazao je Kučan.

Izvor: Agencije