Prvi let na liniji Istanbul – Dubrovnik

Avioni će u Dubrovnik letjeti tri puta sedmično, krajem maja će biti uvedena još dva, a u augustu i šesti let (Reuters)

Prvi zrakoplov kompanije Turkish Airlines u utorak će letjeti na novoj relaciji Istanbul – Dubrovnik. “Od danas će Dubrovnik biti drugi hrvatski grad u koji leti Turkish Airlines“, propćeno je iz kompanije, čiji zrakoplovi od ranije lete na relaciji Istanbul – Zagreb.

Zrakoplovi Turkish Airlinesa će u Dubrovnik letjeti tri puta tjedno, a od 31. svibnja bit će uvedena dodatna dva leta. Od 29. kolovoza će na relaciji Istanbul – Dubrovnik tjedno letjeti šest puta.

Turkish Airlines trenutačno leti na više od 250 međunarodnih destinacija.

Stanovnici Jugoistočne Europe od ponedjeljka preko najjužnijeg hrvatskog grada Dubrovnika, a preko Istanbula, bit će najbrže konektirani za putovanja u Aziju, dok će istodobno turisti prvenstveno iz Japana i Južne Koreje u najvećem dijelu stizati preko Turske u Hrvatsku, a odatle i u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Stiže visoka delegacija

To će biti omogućeno upravo zahvaljujući otvaranju zračne linije na relaciji Istanbul – Dubrovnik – Istanbul. Promotivnim letom će iz Istanbula u najjužniji hrvatski grad stići veliko tursko izaslanstvo s dužnosnicima turske aviokompanije, brojnim novinarima i drugim gostima i uzvanicima.

U Dubrovniku s nestrpljenjem očekuju prvi zrakoplov Turkish Airlinesa s obzirom na to da se na uspostavljanje izravne zračne linije čekalo godinama.

“Otvaranje linije je plod dugotrajnog rada i to je jedan dio politike ne samo Grada Dubrovnika nego i Republike Hrvatske i Republike Turske. Mi se nalazimo u posebnom geografskom okruženju – dijelimo isti Mediteran, dijelimo Jugoistočnu Europu, a nalazimo se u tom političkom prostoru u kojem Turska pristupa Europskoj uniji, a u kojem je Hrvatska članica Europske unije. Geografski, na ovom području Jugoistočne Europe bez Grčke, Rumunjske, Bugarske, Hrvatska je prva zemlja koja može pružiti ruku Republici Turskoj. Ta uspostava zrakoplovne linije nije samo turistička, ona je i geografska i politička, ali ona je nadasve prijateljska. Kada dobijete tu priču kroz više aspekata, pogotovo s naglaskom na višestoljetnom prijateljstvu, onda i linija koju će Turkish Airlines uspostaviti od početka svibnja, i to kao cjelogodišnju liniju, lijep je kraj priče ili početak potpuno nove priče između odnosa dva grada Dubrovnika i Istanbula, i Republike Hrvatske i Republike Turske”, istaknuo je u razgovoru za Anadoliju gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

U Zračnoj luci Dubrovnik, smještenoj na Čilipima, udaljenoj dvadesetak kilometara od grada, već je osposobljeno “check in” za Turkish Airlines.

Istodobno, Grad Dubrovnik bi, u znak prijateljskih veza i odnosa ne samo s Turkish Airlinesom nego i sa cijelom Turskom, vrlo brzo za kompaniju trebao iznaći i prostor u samom gradu.

Veliki značaj za Dubrovnik

“Uspostava linije Istanbul – Dubrovnik je za Zračnu luku Dubrovnik, za grad Dubrovnik i cjelokupni turizam juga Hrvatske i šire regije od izuzetnog značaja i možda u posljednje vrijeme i jedna od najznačajnijih novosti koje imamo u redu letenja. Ne krijemo svoj ponos da smo zračna luka s najvećim brojem odredišta prema kojima se leti u Republici Hrvatskoj, a također i nešto šire u regiji, partner smo sa 53 aviokompanije. Sada nam dolazi Turkish Airlines, jedan od najvećih i jedan od najrenomiranijih prijevoznika, koji se voli reklamirati upravo kao prijevoznik koji leti na najveći broj odredišta u svijetu. I sukladno tome, sasvim je evidentno da se nudi mogućnost putovanja kako za naše stanovništvo tako i za brojne turiste koji dolaze posjetiti ovaj biser Jadrana. Sada će oni zapravo imati mogućnost iz svih dijelova svijeta dosegnuti u Dubrovnik”, kazao je direktor Zračne luke.

Navodi da je upravo Istanbul odavno bio na listi njihovih želja. To je, kaže, čvorišna zračna luka koja je nedostajala u njihovoj paleti.

“Što se tiče cijene karata Turkish Airlinesa, poznata je njihova poslovna politika da oni zaista nude jako dobru uslugu za vrlo korektnu cijenu. Vjerujem da će to biti prepoznato na tržištu i da će to biti jedan klasičan primjer obostranog zadovoljstva i prijevoznika i zračne luke, pa i putujuće javnosti”, poručio je Tolić.

Izvor: Agencije