Novinari: Na djelu linč protiv Dojčinovića

Tabloid Informer u Srbiji već danima vodi kampanju protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK i njezinog urednika Stevana Dojčinovića.

KRIK je do sada razotkrio nekoliko afera u vezi s visokim državnim dužnosnicima. U KRIK-u upozoravaju da je na djelu pokušaj osobne diskreditacije Dojčinovića informacijama koje su tabloidu mogle dostaviti samo državne obavještajne agencije.

Optužuju ga da je terorist, špijun i sado-mazohist, suradnik narko-dilera i mafije, koja ga plaća da diskreditira premijera Srbije lažnim aferama.

Na naslovnoj strani tabloida Informer već danima je Dojčinović.

Dojčinović najavljuje tužbu

“Kada sam pogledao i analizirao sve tekstove Informera, jasno mi je da smo pod nekim ozbiljnim nadzorom, pretpostavljam da je BIA u pitanju. I da su na taj način znali koju temu radimo. To su ljudi koji su znali šta sam radio 2010. godine. U prethodnom broju su informacije stare šest godina kad Informer nije ni postojao. Tu su informacije o tome dokle smo stigli sa istraživanjem, šta smo tačno našli, šta nam je bio radni naslov, dakle informacije koje, imajući u vidu kako mi kao ekipa radimo, a mi prilično pazimo kako radimo, je bilo nemoguće za neke novinare da nas oni sad jure, prate i slikaju po ulici”, kaže Dojčinović

U okolnostima u kojima, kako Dojčinović kaže, informacije tabloidu dostavljaju državne struktrure, policiji se nije obratio. Iako, najavljuje tužbu protiv Informera i njegovog glavnog i odgovornog urednika.

I dok u Ministarstvu kulture i informisanja, kako kažu, ispituju da li je do kršenja Zakona o informiranju došlo, ministar policije u pisanju Informera ne vidi ništa drugo do – medijsku slobodu. 

“Kao što se nekim novinarima ne sviđa kada se o njima objavljuju tekstovi koji im se ne sviđaju, koji ih bole i onda je potrebno da mi, kao policija, valjda reagujemo i ućutkujemo te medije i zabranjujemo im da pišu. Ja se s tim ne slažem”, rekao je ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Struka, pak, smatra da o slobodi govora ovde nema ni riječi. Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da je na djelu linč protiv Dojčinovića, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Građane poziva da tabloid bojkotiraju, a medije da o vrijeđanju, omalovažavanju i hajki na Dojčinovića prestanu šutjeti.

“Niko ne zna zašto je počela ta svađa i taj napad te štampane stvari koja pretenduje da bude novina na ove iz KRIK-a, tako da je to još jedna epizoda u zagađivanju medijskog i socijalnog prostora i rekao bih dosta zgodno u ovoj predizbornoj kampanji, koja to i nije jer mi u suštini živimo u predizbornoj kampanji jedno 15-ak godina već”, kaže novinar Đorđe Vlajić.

Udruženje novinara: Nema sankcija jer ih ne zanima kodeks

U takvoj atmosferi, kršenje novinarskog kodeksa, upozoravaju udruge, postalo je svakodnevica mnogih.

“Oni moraju da stanu na stranu principa, a to je u ovom slučaju poštovanje kodeksa, odnosno poštovanje pravila druge strane. Ako vam urednik Informera kaže da ga ne zanima kodeks ili da to danas nije u trendu, onda vi nemate ni taj način ni tu mogućnost da primenite neku sankciju vezanu za kodeks”, objašnjava Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije. 

A premijer Srbije Aleksandar Vučić poručuje da se ne želi miješati u rad medija.

“Nikada nisam tužio, od kada sam premijer, nijedan medij, ni one koje su najgore gadosti o meni i mojoj porodici ispisivali izgovarali ili činili. Moj posao je da istrpim, a to šta jedni drugima govore, ne pada mi na pamet da komentarišem. Ako neko ima ozbiljne sumnje u profesionalni rad službi bezbednosti, voleo bih da čujem dokaze”, rekao je Vučić.

Redakcija KRIK-a trenutačno istražuje imovinu državnih dužnosnika. Kažu da im podatke o imovini premijera Srbije nadležne institucije poslednjih godinu i pol dana odbijaju dostaviti.

Izvor: Al Jazeera