Autori ‘Montiranog procesa’: Niko neće ubiti satiru

Lucić i Sor: Optužuje nas se za kazneno djelo poticanja na vjersku i nacionalnu netrpeljivost protiv čega se i mi borimo od samih početaka (Luka Stanzl / Pixsell)

Osnivač portala News Bar Vlado Lucić i voditelj i scenarist emisije “Montirani proces” Borna Sor u četvrtak su oštro osudili odluku Hrvatske radiotelevizije da ukine emisiju i u potpunosti odbacili obrazloženje javnog servisa da su u posljednjem scenariju neprikazane epizode ”zloupotrijebili temu satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne druge netrpeljivosti”.

“Način na koji je HRT iskomunicirao prekid suradnje, kao i riječi i argumenti koje je upotrijebio HRT duboko su nas uvrijedili i povrijedili jer nas se optužuje za kazneno djelo poticanja vjersku i nacionalnu netrpeljivost protiv čega se i mi borimo od samih početaka”, istaknuo je Lucić.

Sor je naglasio da u “Montiranom procesu” nisu vrijeđali ni po kakvim osnovama.

Autori emisije kažu da se ne osjećaju lagodno s takvim optužbama, a pogotovo u državi u kojoj, kako ističu, postoji prava diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

‘Živimo u 19. stoljeću’

“Mi smo, izgleda, zaigrani klinci koji su u jednom trenutku pomislili da su u europskoj državi u 21. stoljeću, ali smo se probudili i shvatili da smo u 19. stoljeću”, rekao je Lucić, a prenosi Hina.

Autori emisije su kazali novinarima kako je “Montirani proces” emisija u vanjskoj produkciji HRT-a, čijim su urednicima redovito dostavljali scenarije narednih epizoda, kako bi im, sukladno ugovoru, HRT mogao javiti moguće primjedbe kako bi se emisija snimila u redovnom terminu.

Vršiteljica dužnosti urednice HTV1 Ružica Renić Andrijanić, tvrde autori, odbila im je autorizirati dijelove scenarija s objašnjenem da su protivna programskim načelima, a na dodatna objašnjenja i njihove upite s HRT-a nisu odgovarali do srijede kada je počelo snimanje ukinute emisije.

Autori “Montiranog procesa” istaknuli su i kako su u dosadašnjoj suradnji s donedavnim urednikom HTV 1 Igorom Tomljanovićem i urednicom emisije Idom Tomić imali primjedbe na scenarij, no od novopostavljenih urednika prije ukidanja emisije nisu dobili nikakva objašnjenja.

Upitani za mogući razlog ukidanja serijala, autori su istaknuli kako u scenariju posljednje neprikazane epizode postoji jedan “škakljiv dio” koji se odnosi na specifičan odnos hrvatske države i Crkve, a preko primjera Ante Starčevića.

“Crkva je zbog zbog svojih niskih i visokih interesa često radila protiv Hrvata i Hrvatske“, parafrazirao je Borna Sor riječi Ante Starčevića.

Kovačić: Podižemo nivo objektivnosti

Lucić i Sor poručili su kako će News Bar ići dalje, ističući kako su preživjeli i teža vremena te da nitko neće ubiti satiru.

Međutim, ocjenjuju da je posljednji potez HRT-a bio jako loš jer su, ističu, sad i privatne televizije dobile poruku – “nemojte ovo emitirati”.

Programsko vodstvo HRT-a ukinulo je u srijedu emisiju.

“Programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na HRT-u i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima HRT-a, te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti”, priopćeno je u srijedu navečer iz HRT-a.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković, komentirajući ukidanje emisije, rekao je kako HRT sam stvara svoj program i Vlada se u to ne miješa.

Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić rekao je da stoji iza “vrlo jasno obrazložene” odluke o ukidanju emisije, iako se, prema svojoj funkciji, ne smije miješati u program.

Dodao je da će se HRT očitovati o ostalim pojedinostima o prekidu ugovora o emitiranju, ali i snimanja novih epizoda “Montiranog procesa” nakon konzultiranja s pravnom službom.

“Ono što je meni važno je da podižemo nivo objektivnosti HRT-a. Nikada satira nije bila ‘out’ na HRT-u, kao ni drugi novinarski oblici, ali Programsko vodstvo ima pravo donositi odluke jer u konačnici ono odgovara pred zakonom za neke moguće sankcije”, naglasio je Kovačić.

HND: Napad na slobodu govora

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocijenilo je u četvrtak da je “odluka Programskog kolegija Hrvatske televizije o ukidanju emitiranja emisije ‘Montirani proces’ napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a”.

“Zabrana emitiranja ‘Montiranog procesa’, od nedjelje 20. ožujka 2016. godine, te odluka da neće biti snimljeno preostalih nekoliko nastavaka predviđenih ugovorom, novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a”, stoji u priopćenju.

Ističe se kako su odlukom prekršeni temeljni profesionalni i etički standardi novinarstva te je ugrožen javni interes čije je ispunjenje glavna zadaća javnog medijskog servisa.

Iz HND-a poručuju da je u potpunoj suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima HRT-a “cinično obrazloženje prema kojem je vodstvo HRT-a ocijenilo kako se u dijelu scenarija ‘Montiranog procesa’ spominje sadržaj neprimjeren emitiranju”.

HND podsjeća kako je “Montirani proces” emisija satiričnog karaktera, koja ne štedi političare, kako one vladajuće koalicije, tako i opozicije.

Izvor: Agencije