Sarajevo dobija Informativni centar ICTY-ja

Sudija ICTY-a Fausto Pocar istakao važnost dostupnosti materijala javnosti (Fena)

Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Grada Sarajeva, na osnovu kojeg će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja u Sarajevu, predstavljen je u Sarajevskoj vijećnici.

Sudija ICTY-a Fausto Pocar izjavio da je bitno što će nakon 20-ogodišnjeg rada na prikupljanju različitih materijala ti materijali sada biti dostupni i javnosti, a ne samo istraživačima i historičarima.

Istakao je da je bitno što će tim materijalima sada, kroz informacijski centar, imati pristup i populacija na koju je rat direktno utjecao “i da će se kroz sve te materijale moći vidjeti ne samo konkretne, finalne presude nego i sjećanja i svjedočenja ljudi koji nam konkretno govore o istini, o onome što se desilo”.

“Dokumenti u samom centru, u arhivu, jako su kompleksni, teški, dugi, komplicirani dokumenti, u kojima se također navode diskusije o pravu i često je potrebno da ih eksperti tumače. Svi imaju pristup tim dokumentima, toj arhivi, ali to često nije dovoljno jer je potrebno da i privatne osobe mogu vidjeti šta je nađeno tokom istraga Tribunala”, navodi Pocar, a prenosi Fena.

Uspostava centara u regiji

Ocijenio je da je velika stvar i važnost tog centra to što ima adekvatno osoblje, koje u takvim kompleksnim istraživanjima može pomoći javnim osobama da dođu do informacija i činjenica.

Kaže da je zasad to jedini centar, međutim, ideja je da se uspostave slični centri i u BiH i regiji, Hrvatskoj i Srbiji.

“Da bi se to ostvarilo, moramo imati pozitivne reakcije na uspostavu ovog centra”, smatra.

Najavio je da će još jedan centar biti u Srebrenici: “On još uvijek nije dovršen, ali će biti uspostavljen.”

Portparol ICTY-ja Nenad Golčevski kazao je da će korisnici prvog informativnog centra koji će biti osnovan u Sarajevu imati pristup više od 400.000 dokumenata iz sudskih procesa pred Tribunalom. Od toga su blizu 100.000 dokazni predmeti.

“Dakle, direktno, dokumenti koji svedoče o samim zločinima, koji uključuju više od 3.000 videosnimaka, koji su sačinjeni u vreme počinjenja zločina. Također, sadrže fotografije sačinjene u tom periodu, artefakte, predmete koji su pronađeni na mestima zločina, u masovnim grobnicama i slično”, pojasnio je on.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ocijenio je da je za grad Sarajevo i za BiH arhiva Haškog tribunala jako bitna, kako je naveo, ključna.

“Ona je ključna za suočavanje s prošlošću, jer bez suočavanja s prošlošću mi ne možemo graditi mir i stabilnost i ne možemo graditi svoju budućnost”, smatra.

Bez istine nema pravde

Komentirajući činjenicu da će informativni centar biti smješten u Vijećnici, gradonačelnik Komšić kazao je kako misli da to jest pravo mjesto i simbolički, a i stvarno najbolje mjesto gdje ta arhiva može biti smještena.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić izjavila je da je otvaranje informativnog centra u Sarajevu od velikog značaja za BiH, a posebno za pravosuđe i Tužilaštvo BiH.

“Mi smo dali svoj doprinos u ovom projektu jer Tužilaštvo BiH u svom okviru ima poseban odjel za ratne zločine, koji ima veliki broj riješenih predmeta. Ali pred nama je dug posao za rješavanje preostalih neriješenih predmeta i stoga će ova arhiva, koja će biti dostupna tužiocima Tužilaštva BiH, biti od neizmjerne koristi u daljnjem radu”, navodi Tadić. 

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić rekla je da bez istine nema ni pravde, bez pravde nema povjerenja, a bez povjerenja nema pomirenja. 

“Koliko je to važno za nas majke, više je važno za našu djecu, koja ostaju iza nas, da nešto nauče iz prošlosti da bi imala bolju i sretniju budućnost”, zaključila je.

Izvor: Agencije