Stefanović: Srpska dobrodošlica Predsjedništvu BiH

Posjetu članova Predsjedništva BiH će obezbjeđivati oko hiljadu policajaca u uniformama i civilu (Al Jazeera)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je povodom sutrašnje posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu, u ime Vlade Republike Srbije, zamolio sve građane da tokom posjete pokažu tradicionalno srpsko gostoprimstvo.

“Članovi Predsedništva BiH su gosti naše države i naše Vlade i tokom njihovog boravka želimo da pokažemo maksimalno poštovanje i sve ono što Srbija i Beograd mogu da ponude svojim gostima. Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzeće sve neophodne mere i aktivnosti kako bi sve proteklo u apsolutnom redu i miru”, izjavio je Stefanović, prenosi Anadolija.

Hiljade policajaca

Posjetu članova Predsjedništva BiH, prema pisanju beogradskih medija, obezbjeđivat će oko hiljadu policajaca u uniformama i civilu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i članovi, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, sutra će na poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića, boraviti u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Svečani doček će biti organizovan u 12:00 sati ispred Palate Srbija na Novom Beogradu, nakon kojeg je predviđeno fotografisanje početka sastanka i izjava za medije oko 13:15 sati.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, razgovarali su jučer telefonom o posjeti članova Predsjedništva BiH Beogradu, najavljenoj za srijedu, 22. jula.

U telefonskom razgovoru, Vučić i Izetbegović su razmotrili plan i teme tog sastanka u Beogradu.

Otvorena pitanja

Vučić je 14. jula zvanično pozvao članove Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da posjete Srbiju, nakon napada na njega na komemoraciji srebreničkim žrtvama 11. jula u Potočarima.

On je u pismu članovima Predsjedništva BiH, naveo da ih poziva “polazeći od uverenja da su naše dve zemlje čvrsto i trajno opredeljene da jačaju međusobne bilateralne odnose i da sva otvorena pitanja rešavaju u neposrednom dijalogu i duhu dobrosusedstva, a na dobrobit građana dve zemlje”.

Izetbegović je ranije izjavio da je pokušavao razgovarati s Vučićem odmah nakon napada u Potočarima, te da mu je slao SMS poruke, ali da Vučić nije odgovarao.

Izvor: Agencije