Izetbegović i Vučić razgovarali o susretu u Beogradu

Posjeta članova Predsjedništva BiH Beogradu zakazana je za srijedu (Anadolija)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, razgovarali su danas telefonom o posjeti članova Predsjedništva BiH Beogradu, najavljenoj za srijedu, 22. jula.

U telefonskom razgovoru, Vučić i Izetbegović su razmotrili plan i teme tog sastanka u Beogradu, rečeno je agenciji Tanjug u kabinetu premijera Srbije.

Vučić je 14. jula zvanično pozvao članove Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da posjete Srbiju, nakon napada na njega na komemoraciji srebreničkim žrtvama 11. jula u Potočarima.

‘Jačanje saradnje’

Vučić je u pismu članovima Predsjedništva BiH naveo da ih poziva “polazeći od uverenja da su naše dve zemlje čvrsto i trajno opredeljene da jačaju međusobne bilateralne odnose i da sva otvorena pitanja rešavaju u neposrednom dijalogu i duhu dobrosusedstva, a na dobrobit građana dve zemlje”.

Izetbegović je ranije izjavio da je pokušavao razgovarati s Vučićem odmah nakon napada u Potočarima, te da mu je slao SMS poruke, ali da Vučić nije odgovarao.

Premijer Srbije je zatim izjavio da nije odgovorio članu Predsjedništva BiH, jer se Izetbegović nije s njim rukovao na komemoraciji u Potočarima, dok je Izetbegović rekao da nije vidio Vučića.

Izvor: Al Jazeera i agencije