SNS traži istragu protiv Đilasa i Radulovića

Saša Radulović prošlog vikenda podnio ostavku (Al Jazeera)
Saša Radulović prošlog vikenda podnio ostavku (Al Jazeera)

Srpska napredna stranka (SNS) tražila je od nadležnih državnih organa da provedu hitnu istragu o „brojnim kriminalnim radnjama“ nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa i bivšeg ministra privrede Saše Radulovića.

Kako se navodi u priopćenju SNS-a, istraga bi se trebala baviti navodnim „kriminalnim radnjama“ Dragana Ðilasa u Beogradu, kao i djelima koje je, kako tvrde u SNS-u, počinio Radulović, „provodeći stečajne postupke i uništavajući firme i fabrike po Srbiji“.

„Takođe, zahtevamo da se ispitaju svi navodi, od prvog do poslednjeg, o kojima je, u svom pismu, govorio političar Saša Radulović“, traže iz SNS-a.

Naprednjaci su dodali kako je Demokratska stranka posljednja koja ima pravo govoriti o reformama i borbi protiv kriminala i korupcije u Srbiji, napominjući da su „upravo oni ti koji su ekonomski uništili Srbiju, opljačkali i osiromašili građane“.

„Srpska napredna stranka uradila je za kratko vreme, od samo 18 meseci, više nego što su demokrate u svim svojim mandatima“, priopćili su iz SNS-a.

DS: Ispitati nepravilnosti

Demokratska stranka prethodno je zatražila od  nadležnih organa da ispitaju sve nepravilnosti na koje je ukazao Radulović, koji je podnio ostavku na funkciju ministra privrede u proteklu subotu.

U priopćenju koje je DS odaslao jutros navodi se da “ovako ozbiljne optužbe za korupciju zahtevaju odgovor države“.

Prema ocjeni DS-a, ostavka Radulovića „najjasnije govori o načinu na koji Srbijom upravlja jedan čovek“.

Ta stranka je od medija i stručne javnosti tražila da se navodima Radulovića posvete na isti način kao što to čine kada su u pitanju neimenovani izvori koji optužuju funkcionere DS-a.

Radulović proziva

Radulović je u utorak optužio kabinet prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je „bio i ostao glavni kočničar svih reformi“.

U obrazloženju ostavke Radulović je pojasnio kako nijedna od reformi nije provedena, a paket mjera ekonomske stabilizacije, na kojem su radili Ministarstvo finansija i kabinet prvog potpredsjednika, „potpuno je promašen“.

Njegova je ocjena da je proračun za 2014. neodrživ, „u delovima neozbiljan i ni približan onome što je Srbiji potrebno“, te da je sadašnja ekonomska politika „svojevrsni miks svih propalih politika prethodnog ministra finansija, uz razna arapska, kineska, ruska, beloruska i druga čuda i netransparentne ugovore“.

Za Srbiju, po riječima Radulovića, postoje dva puta – propala ekonomska politika subvencioniranja, korupcije, partijskog zapošljavanja, samovolje pojedinaca, pljačkaške privatizacije, parazita koji žive na leđima društva i drugi, mnogo teži – put odgovornosti, napornog rada, domaćinskog ponašanja i pristojnosti institucija sistema.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO