SNS traži istragu protiv Đilasa i Radulovića

Saša Radulović prošlog vikenda podnio ostavku (Al Jazeera)

Srpska napredna stranka (SNS) tražila je od nadležnih državnih organa da provedu hitnu istragu o „brojnim kriminalnim radnjama“ nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Dragana Ðilasa i bivšeg ministra privrede Saše Radulovića.

Kako se navodi u priopćenju SNS-a, istraga bi se trebala baviti navodnim „kriminalnim radnjama“ Dragana Ðilasa u Beogradu, kao i djelima koje je, kako tvrde u SNS-u, počinio Radulović, „provodeći stečajne postupke i uništavajući firme i fabrike po Srbiji“.

„Takođe, zahtevamo da se ispitaju svi navodi, od prvog do poslednjeg, o kojima je, u svom pismu, govorio političar Saša Radulović“, traže iz SNS-a.

Naprednjaci su dodali kako je Demokratska stranka posljednja koja ima pravo govoriti o reformama i borbi protiv kriminala i korupcije u Srbiji, napominjući da su „upravo oni ti koji su ekonomski uništili Srbiju, opljačkali i osiromašili građane“.

„Srpska napredna stranka uradila je za kratko vreme, od samo 18 meseci, više nego što su demokrate u svim svojim mandatima“, priopćili su iz SNS-a.

DS: Ispitati nepravilnosti

Demokratska stranka prethodno je zatražila od  nadležnih organa da ispitaju sve nepravilnosti na koje je ukazao Radulović, koji je podnio ostavku na funkciju ministra privrede u proteklu subotu.

U priopćenju koje je DS odaslao jutros navodi se da “ovako ozbiljne optužbe za korupciju zahtevaju odgovor države“.

Prema ocjeni DS-a, ostavka Radulovića „najjasnije govori o načinu na koji Srbijom upravlja jedan čovek“.

Ta stranka je od medija i stručne javnosti tražila da se navodima Radulovića posvete na isti način kao što to čine kada su u pitanju neimenovani izvori koji optužuju funkcionere DS-a.

Radulović proziva

Radulović je u utorak optužio kabinet prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je „bio i ostao glavni kočničar svih reformi“.

U obrazloženju ostavke Radulović je pojasnio kako nijedna od reformi nije provedena, a paket mjera ekonomske stabilizacije, na kojem su radili Ministarstvo finansija i kabinet prvog potpredsjednika, „potpuno je promašen“.

Njegova je ocjena da je proračun za 2014. neodrživ, „u delovima neozbiljan i ni približan onome što je Srbiji potrebno“, te da je sadašnja ekonomska politika „svojevrsni miks svih propalih politika prethodnog ministra finansija, uz razna arapska, kineska, ruska, beloruska i druga čuda i netransparentne ugovore“.

Za Srbiju, po riječima Radulovića, postoje dva puta – propala ekonomska politika subvencioniranja, korupcije, partijskog zapošljavanja, samovolje pojedinaca, pljačkaške privatizacije, parazita koji žive na leđima društva i drugi, mnogo teži – put odgovornosti, napornog rada, domaćinskog ponašanja i pristojnosti institucija sistema.

Izvor: Agencije