Liječnici se bore za život Jovanke Broz

Jovanka Broz živjela je desetljećima u potpunoj izolaciji (EPA)

Jovanka Broz, udovica doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, preživjela je infarkt i nakon što je primljena u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije (KCS) konstatirano je kako je u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, javljaju beogradski mediji.

Nekadašnja prva dama Jugoslavije smještena je na intenzivnu njegu kardiovaskularnog odjela KCS-a, a ravnatelj Urgentnog centra dr. Zlatibor Lončar osobno je preuzeo brigu o Jovanki Broz.

„Prvi rezultati pokazuju na početak sepse i lekari se bore za njen život“, potvrdio je ravnatelj Lončar i naveo da je Broz primljena u polusvjesnom stanju s dekubitnim ranama i većom ranom na grudnom košu.

Lončar je rekao kako je Titova udovica primljena u Urgentni centar „u vrlo zapuštenom stanju“ i da je dovedena u pratnji dvoje rođaka kada više nije mogla da se protivi liječenju.

Posjetili su je i premijer Srbije Ivica Dačić te ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je ranije, kao ministar rada i socijalne skrbi bio jedni državni dužnosnik koji je kontaktirao s Titovom udovicom.

Živjela u izolaciji

Jovanka Broz ima 89 godina i od Titove smrti 1980. živi povučeno, u gotovo potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje.

Prije četiri godine, tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, odnosno socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz osobne dokumente – putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala skoro tri desetljeća.

Jovanka Broz, rođena Budisavljević, rođena je 1924. godine u ličkom selu Pećani, a već sa 17 godina je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Josipa Broza Tita upoznala je prilikom njemačkog desanta na Drvar 1944. godine i s njim stupila u brak osam godina kasnije.

S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. godine, imala je čin potpukovnice JNA, nositeljica je Partizanske spomenice, a posljednjih je desetljeća praktično živjela u kućnom pritvoru nakon što joj je imovina nacionalizirana, a ona ostala bez svih dokumenata.

Izvor: Agencije