Rusija će postaviti protivzračni sistem u Nigeru

Ruski vojni instruktori stigli su u Niger u avionu natovarenom vojnom opremom kako bi obučavali vojsku.

Odnosi zapadnoafričke zemlje s Moskvom u centru su pažnje otkako je hunta preuzela vlast državnim udarom prošle godine (AFP)

Ruski vojni instruktori stigli su u Niger u avionu natovarenom vojnom opremom, objavila je nigerska državna televizija RTN, pozivajući se na sporazum između hunte i ruskog predsjednika Vladimira Putina o jačanju saradnje.

RTN je emitirao snimak vojnog teretnog aviona koji istovara opremu dok su ljudi u uniformama stajali po strani.

“Ovdje smo kako bismo uvježbavali nigersku vojsku i razvijali vojnu saradnju između Rusije i Nigera”, rekao je muškarac u maskirnoj uniformi, za kojeg je RTN rekao da je jedan od instruktora, prenijela je Beta, pozivajući se na Reuters.

RTN je, također, objavio da je Rusija pristala instalirati protivzračni sistem u Nigeru.

Odnosi te zapadnoafričke zemlje s Moskvom u centru su pažnje otkako je hunta preuzela vlast državnim udarom prošle godine i prekinula dugogodišnje vojne i diplomatske veze s Francuskom.

To je potaknulo nagađanja da će produbiti sigurnosne veze s Rusijom poput susjednih Malija i Burkine Faso.

Niger opozvao sporazum sa SAD-om

U martu je Niger opozvao svoj vojni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama koji je dopuštao osoblju Pentagona da djeluje na njegovom tlu iz dvije baze, uključujući bazu za bespilotne letjelice.

SAD i dalje drži oko 1000 vojnika u Nigeru, ali su njihova kretanja ograničena od puča.

Šef vojne vlade, general Abdourahamane Tchiani, razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u martu kako bi razgovarali o “globalnoj strateškoj saradnji” protiv “trenutnih prijetnji”, rekle su vlasti u to vrijeme, ne navodeći detalje.

Niger se pridružio susjedima Maliju i Burkini Faso – kojima također vladaju vojni čelnici nakon puča – kako bi stvorili zajedničke snage za borbu protiv dugotrajnih oružanih pobuna.

Nasilje u regiji pogoršalo se nakon pučeva, a nestabilnost je pogoršala humanitarnu krizu u regiji koja graniči s pustinjom Saharom. Od marta je ondje raseljeno više od tri miliona ljudi, saopćila je ove sedmice Međunarodna organizacija za migracije.

Izvor: Agencije