Kina povećava vojni budžet za 7,2 posto

Kina će ojačati vojnu obuku i borbenu gotovost i čvrsto čuvati nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese, rekao je premijer Li Qiang.

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno tijelo Kine (Pedro Pardo / AFP)

Kina će ove godine povećati svoj budžet za odbranu za 7,2 posto – na 1,67 biliona juana, odnosno oko 232 milijarde dolara, navedeno je u nacrtu budžeta objavljenom na otvaranju zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa.

To je isto povećanje kao i prošle godine, prenosi South China Morning Post, dok Reuters navodi da se vojni budžet više nego udvostručio za proteklu deceniju, tokom mandata predsjednika Xi Jinpinga i podsjeća da je u 2013. vojni budžet zemlje iznosio 720 milijardi juana.

Premijer Li Qiang je, podnoseći izvještaj o radu vlade pred Svekineskim narodnim kongresom, rekao da će zemlja “sveobuhvatno ojačati vojnu obuku i borbenu gotovost” i “čvrsto čuvati nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese”.

Li je istakao da će se Peking odlučno suprotstaviti “nezavisnosti Tajvana” i vanjskom miješanju, prenosi Tanjug pisanje South China Morning Posta.

‘Ostvareni ciljevi ekonomskog razvoja’

Peking će promovisati miran razvoj odnosa preko moreuza i “nepokolebljivo” unaprijediti cilj ponovnog ujedinjenja, dodao je on.

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno tijelo Kine, započeo je danas zasedanje, na kojem je premijer Li Qiang podnio izvještaj o radu vlade u ime Državnog vijeća.

U izvještaju o radu vlade navedeno je da je zemlja ostvarila glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inozemstvu.

Predsjednik Kine Xi Jinping i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasjedanja u Velikoj dvorani naroda.

Izvor: Agencije