Preminuo pjesnik, pisac i scenarista Abdulah Sidran

Abdulah Sidran je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrade Udruženja književnika BiH, Godišnje nagrade Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeve nagrade….

Sidran je za svoje pjesničke knjige nagrađivan najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Al Jazeera)

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je danas, 23. marta, u 80. godini, javljaju mediji pozivajući se na izvore bliske porodici.

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima, prenosi Fena.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrade Udruženja književnika BiH, Godišnje nagrade Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeve nagrade….

Bogata karijera

Za knjigu poezije “Sarajevski tabut”, koju je objavio u ratu u Bosni i Hercegovini, dobio je “Nagradu slobode”, PEN-centra Francuske.

Jedan je od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije. Napisao je scenarije za filmove “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, “Kuduz” Ademira Kenovića… Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni su u Austriji, Francuskoj i Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio je nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”, prenosi Anadolija.

Sidran je bio i član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Abdulah Sidran rođen je 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Zvorniku i Sarajevu.

Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, prenosi Anadolija.

Povremeno je radio kao urednik omladinskih listova i javnih tribina te, do 1992. godine, na Televiziji BiH kao vodeći dramaturg. Između tih povremenih uposlenja, živio i radio kao profesionalni pisac.

Izvor: Agencije