Američke sankcije su neposredna realnost

Ključni američki čovjek u sastavljanju Daytonskog mirovnog sporazuma nominiran je za mjesto koordinatora za sankcije u State Departmentu.

SAD su, unutar State Departmenta, oformili ekipu za Zapadni Balkan (Getty Images)

Zanimljiva informacija dolazi iz Bijele kuće – James O`Brien je nominiran za mjesto koordinatora za sankcije, u rangu ambasadora, u State Departmentu.

Informacija je zanimljiva zbog toga što se O`Brien smatra ključnim američkim čovjekom u sastavljanju Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno čovjekom koji je napisao bosanskohercegovački Ustav, koji je zapravo Aneks IV u mirovnom sporazumu.

On je od 1989. do 2001.godine bio viši savjetnik bivše američke ambasadorice u Ujedinjenim narodima i državne tajnice Madeleine Albright. Bio je posebni izaslanik predsjednika Clintona za Balkan. O`Brien je bio doista angažiran i oko međunarodnog Tribinala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije kao i oko formuliranja američkih sankcija Slobodanu Miloševiću i Srbiji.

Znak upozorenja balkanskim političarima

Riječ je o iznimno iskusnom diplomati i odvjetniku specijaliziranom za međunarodno pravo. Njegova nominacija bi trebala biti i znak upozorenja za političke lidere na Zapadnom Balkanu od kojih su mnogi kandidati za nametanje ili proširenje američkih sankcija za korupciju ili pokušaje disolucije Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije.

Sjedinjene Države žele pomoći u rješavanju problema na relaciji Priština-Beograd, pa i oni koji koče proces, mogu očekivati nametanje sankcija.

Crna Gora je, također, predmet zanimanja, osobito kada se uzme u obzir da ta zemlja članica NATO saveza, a izložena je rusko-srpskom utjecaju.

Sjedinjene Države su, unutar, State Departmenta, oformili ekipu za Zapadni Balkan, napokon je u Senatu pomaknut naprijed proces potvrđivanja ambasadora u Bosni i Hercegovinu i na Kosovu.

Bidenova uredba

Da podsjetimo, predsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden, potpisao je 8. srpnja Uredbu kojom se proširuju i produžavaju izvanredne mjere u regiji Zapadnog Balkana, koje su proglašene 2001. godine. To se odnosi i na kriterije za nametanje američkih sankcija kako bi se “riješili izazovi poput korupcije, kao i drugi potezi koji se ometaju u radu ključne institucije i međunarodni sporazumi.”

Američki predsjednik je naložio da se “sankcionira bilo koja osoba za koju Ministarstvo financija, u konzultaciji sa State Departmentom, utvrdi da je odgovorna ili da je suučesnik, odnosno da je izravno ili neizravno angažirana u akcijama ili politici koji predstavljaju prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu na bilo dijelu ili bilo kojoj državi zapadnog Balkana. Sankcije će biti nametnute osobama i organizacijama na Zapadnom Balkanu koje podrivaju demokratske procese i regionalne institucije”.

Po američkim kriterijima, u područje Zapadnog Balkana spadaju Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija te Crna Gora.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike VIJESTI
POPULARNO