Infografika: Najveći finansijeri otpora Ukrajine invaziji

Ukrajina je od početka ruske agresije od svojih saveznika primila milijarde eura pomoći, bilo ono u vidu finansijske, humanitarne ili vojne pomoći.

(Al Jazeera)

Ukrajina je od početka ruske agresije od svojih saveznika primila milijarde eura pomoći, bilo ono u vidu finansijske, humanitarne ili vojne pomoći.

Podaci Instituta za svjetsku ekonomiju Kiel (IfW Kiel) pokazuju da je Ukrajina od 24. januara do 20. novembra 2022. primila pomoć u vrijednosti od 108,1 milijardu eura.

Najviše spada u kategoriju finansijske pomoći  – 53,38, zatim vojnu pomoć – 37,8 milijardi, te humanitarnu pomoć – 16,7 milijardi eura.

Sjedinjene Američke Države bile su najveći finansijer ukrajinskog otpora sa ukupno 47,8 milijardi eura, od čega se 22,8 milijardi odnosi na vojnu pomoć.

Evropska unija (Komisija i Vijeće) na drugom mjestu sa gotovo 30 milijardi eura, od čega je velika većina (28,3 milijarde eura) bila finansijska podrška, ali nije pružala pomoć u vojnoj opremi.

Pomoć kao postotak BDP-a: Najviše ulažu baltičke zemlje

Velika Britanija ukupno je učestvovala sa 4,1 milijardom eura, Njemačka sa 2,3 milijarde, Kanada sa 1,3 milijarde i Poljska sa 1,8 milijardi eura.

Ipak, prava slika ulaganja se dobije kada se u obzir uzme veličina ekonomije države, odnosno – koliki postotak BDP-a je izdvojen za pomoć Ukrajini.

Tako SAD, kao finansijski najveći ulagač, nije uložio ni četvrt jednog postotka svog ukupnog BDP-a, odnosno 0,23 posto. I Evropska unija je uložila svega 0,20 posto svog BDP-a.

Njemačka je uložila 0,14 posto vrijednosti svog BDP-a, a Francuska samo 0,05 posto.

Baltičke zemlje i one koje graniče sa zaraćenim prostorom su, možda i očekivano, izdvojile najviše.

Estonija je sa 335 miliona eura uložila više od jedan posto državnog BDP-a, Latvija 0,93 posto, Poljska 0,5 posto, a Litvanija 0,46 posto.

Pomoć Slovenije i Hrvatske

Dvije zemlje iz regije takođe su se našle u izvještaju IfW Kiel-a – to su Slovenija i Hrvatska.

Slovenija je pružila pomoć u vrijednosti od 60,9 miliona eura, od čega 58,8 miliona spada u vojnu pomoć.

Hrvatska je pružila pomoć u vrijednosti od 22,9 milona eura, takođe najviše spada na vojnu pomoć – 16,5 miliona, dok ostatak spada u humanitarnu pomoć.

Slovenija uložila 0,11 posto BDP-a, a Hrvatska 0,04 posto.

Detaljnu tabelu donosimo u nastavku.

Izvor: Al Jazeera