Infografika: Američko oružje u Ukrajini

Napravili smo pregled naoružanja i opreme koju su Sjedinjene Američke Države dosad poslale Ukrajini.

(Al Jazeera/Infogram/Agencije)

Bidenova administracija je početkom sedmice objavila da u Ukrajinu šalje dosad najveću pošiljku vojne pomoći.

U trenutku kada se država priprema za možda ključnu kontraofanzivu na jugu protiv ruskih snaga, SAD šalje rakete, municiju i drugu opremu u vrijednosti milijardu dolara.

Nova pošiljka američkog naoružanja dodatno će ojačati ukrajinsku kontraofanzivu, za koju analitičari smatraju da bi po prvi put omogućila Kijevu da oblikuje tok rata.

Amerikanci u novoj pošiljci šalju dodatne rakete za HIMARS sistem visoke mobilnosti, kao i hiljade komada artiljerijske municije, minobacačkih sistema, raketnih bacača Javelin i druge municije i opreme.

Milijarde dolara vojne pomoći

Vojni zapovjednici i drugi američki zvaničnici kažu da su HIMARS i artiljerijski sistemi bili presudni u ukrajinskoj blokadi širenja ruskih snaga.

SAD je Ukrajini već dostavio 16 HIMARS raketnih sistema, alii u novom paketu neće slati dodatne.

“Ovo nisu sistemi za koje procjenjujemo da su vam potrebni u stotinama da biste imali efekte“, rekao je podsekretar za odbrambenu politiku Colin Kahl za AP. “Ovo su precizno vođeni sistemi za vrlo određene tipove ciljeva i Ukrajinci ih koriste kao takve.”

Odbio je reći koliko se tačno raketa za HIMARS sistem šalje posljednjom pošiljkom, ali je rekao da je SAD dostavio „nekoliko stotina“ u proteklim sedmicama.

Sa posljednjom pošiljkom, ukupna vojna pomoć SAD-a Ukrajini popela se, od augusta 2021. godine, na više od devet milijardi dolara.

Pregled vojne opreme i oružja koje je SAD poslao Ukrajini pogledajte u nastavku.

Izvor: Al Jazeera