Infografika: Rusija vs Ukrajina – poređenje vojnih snaga

Uporedili smo vojne snage ove dvije susjedne države na istoku Evrope.

Ukrajina optužuje Rusiju da je na istočnu ukrajinsku granicu dovela više od 40.000 vojnika, kao i više od 40.000 na Krim koji je Moskva anektirala 2014.

Posljednjih dana ponovo je došlo do jačanja tenzija na relaciji Moskva – Kijev.

Ukrajina optužuje Rusiju da je na istočnu ukrajinsku granicu dovela više od 40.000 vojnika, kao i više od 40.000 na Krim koji je Moskva anektirala 2014. Sa druge strane, iz Kremlja tvrde kako Kijev priprema ofanzivu protiv proruskih pobunjenika i prijeti kako će priskočiti u pomoć stanovništvu u separatističkim zonama gdje su podijeljene stotine hiljada ruskih pasoša.

Donosimo poređenje vojne snage ove dvije susjedne države na istoku Evrope…

Nuklearno naoružanje

Rusija je druga najvažnija država svijeta kada je riječ o istraživanju, posjedovanju i skladištenju nuklearnog naoružanja, piše portal “Armed Forces”. Iako su se kasno uključili u razvoj iza Amerikanaca, Rusi su prvu nuklearnu probu imali 1949. kada je to bio SSSR. Ipak, i tada su iznenadili Zapad koji je vjerovao da Sovjeti neće imati nuklearno oružje bar do 1953. ili 1954. godine. Nakon prve probe, SSSR je počeo rapidno povećavati broj nuklearnih bojevih glava koje posjeduje. Do kraja 1980-ih, bili su vodeća sila po broju uskladištenog nuklearnog naoružanja – približno 40.000 primjeraka.

Sada, slično kao SAD, Rusija ima ukupno 6.490 nuklearnih bojevih glava, značajno više od Amerikanaca. Kada je broj razmještenih primjeraka u pitanju, onda su isti sa SAD-om – 1.600 razmještenih bojevih glava. Treba imati u vidu kako je Rusija provela više od 700 proba i time su druga najvažnija država kada se govori o razvoju ovog naoružanja. Međutim, SSSR je uspio napraviti najveću bombu na svijetu. Poznata kao Car Bomba, imala je snagu od 50 megatonaTNT-a.

Iako Ukrajina nikada nije napravila vlastito nuklearno oružje, treba imati u vidu kako je prije nekoliko decenija imala blizu 5.000 komada takvog naoružanja. Naime, ova država je do 1991. bila dio SSSR-a čijim je raspadom svaka država dobila određen broj nuklearnih bojevih glava Sovjeta. Tako je 1991. Ukrajina postala treća država po broju nuklearnih bojevih glava na svijetu.

Ipak, Ukrajinci su se brzo odlučili da se riješe takvog oružja. Tri godine kasnije (1994.) pridružili su se Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT), da bi 1996. sve bojeve glave bile prebačene u Rusiju i tamo rastavljene.

Izvor: Al Jazeera