Novi ‘rat’ Zvezde i Partizana koji ne nosi pobjedu nikome

Dok su sve oči uprte u Katar i prognoze šta može uraditi fudbalska reprezentacija Srbije, Zvezda i Partizan ponovo su iskopali sjekire i vode rat saopštenjima.

Verbalni rat sa komšijama morao bi utihnuti, barem dok se Mundijal u Kataru ne završi, a klupski interesi ne bi trebali biti iznad reprezentativnih, piše autor (EPA)

Manje od mjesec dana do početka velike fešte u Kataru, Svjetskog prvenstva u fudbalu koje počinje 20. novembra i na kojem nastupa i reprezentacija Srbije, u srpskom se klupskom fudbalu opasno zakuvalo. Dok se sa jedne strane od reprezentacije Srbije koju predvodi Dragan Piksi Stojković očekuju dobri rezultati sa veleljepnih stadiona na arapskom pijesku, na domaćim terenima trka Partizana i Crvene zvezde za titulu prevazišla je sve mjere dobrog ukusa.

Sve je počelo kandidaturom bivšeg Partizanovog fudbalera i trenera Nenada Bjekovića za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije, protiv čega je ustala Crvena zvezda, da bi sve eskaliralo razmjenom ružnih saopštenja i optužbi nakon remija Partizana na svom terenu sa Javorom iz Ivanjice (3:3) i pobjede Crvene zvezde na gostovanju u Nišu nad Radničkim (1:2), golom u sedmoj minuti sudijske nadoknade vremena.

Piksijevu četu već vide u polufinalu

Dvije potpuno različite slike srpskog fudbala svakodnevno se vrte u srbijanskim medijima – ona ljepša reprezentativna i ona ružnija klupska, prvoligaška koja i postoji isključivo zbog ta dva kluba, dakako Zvezde i Partizana, kojima je sve i podređeno.

Najprije, suprotno tradicionalnim novinarskim običajima, o onoj ljepšoj reprezentativnoj slici čija je osnovna karakteristika da u dresu sa nacionalnim grbom gotovo da i nema igrača iz domaće tzv. Superlige, čitaj Zvezde i Partizana.

Nekadašnja „Zvezdina zvezda“ Dragan Stojković, iz nekog razloga neomiljen među navijačima Crvene zvezde, ovaj put kao selektor reprezentacije uspio je pronaći potrebnu hemiju i od izabranih fudbalskih gastarbajtera, zvučnih imena koji igraju u evropskim klubovima, napravio tim i uspio se domoći Katara nakon što je u Lisabonu potukao čak i Portugalce koje je predvodio jedan od najboljih fudbaler današnjice, Cristiano Ronaldo. Da podsjetimo, učinio je to golom svoje devetke, Aleksandra Mitrovića pred kraj utakmice.

Da plasman u Katar nikako nije bio slučajan, potvrdiće i takmičenje o okviru Lige nacija B u kojem će Piksijeva Srbija, ponovo u posljednjem meču u grupi, na gostovanju u Norveškoj (2:0) pokupiti sva tri boda i plasirati se u elitni A razred Lige nacija.

To je dodatno podgrijalo nade kako Srbija može i dalje od grupne faze na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a nisu rijetki ni oni koje je već vide u četvtfinalu, a možda i polufinalu najelitnijeg fudbalskog takmičenja. Podsjetimo, Srbija na Mundijalu igra u grupi G sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom, nakon čega slijedi nokaut faza.

Izbor Bjekovića vide kao ‘neprijateljski čin’

Mirno fudbalsko more u Srbiji se najednom uzburkalo kada je prije nekoliko dana najtrofejniji srpski klub, Crvena zvezda uputila pismo Fudbalskom savezu Srbije (FSS) sa zahtjevom da se odgodi izborna skupština Saveza, najavljena za 31. oktobar, na kojoj je planirano da se Nenad Bjeković bira za novog predsjednika te organizacije.

Iz Zvezdine uprave se ne slažu sa takvim izborom ustvrdivši kako bi eventualni izbor Bjekovića doživjeli kao „neprijateljski čin“.

Jedina rečenica u tom besmislenom Zvezdinom pismu i obrazloženju koja ima smisla jest prijedlog „kako bi se izbjegle tenzije tim povodom“ da se Skupština Saveza odgodi da bi se reprezentacija na miru pripremala za Mundijal.

Ali, već je bilo kasno. Tenzije su podignute i u samoj Crvenoj zvezdi koja je počela gubiti onaj pobjednički mentalitet nedavnim ispadanjem iz Lige prvaka u grupnoj fazi takmičenja, te serijom poraza u utješnoj Ligi Evrope koji je mogu ostaviti bez plasmana i u treću po značaju evropsku Ligu konferencije u kojoj Partizan zasad vodi u svojoj grupi.

Za razliku od odličnih igara u Ligi konferencije, Partizan je opet posrnuo o domaćoj ligi, pa mu Zvezda sada bježi sedam velikih bodova što nagovještava i njeno novo osvajanje titule prvaka – i to po peti put uzastopno.

Kada se u obzir uzmu ovakav kontekst i hronologija događaja, onda nije teško razumjeti otkud baš sad „frka“ oko Bjekovića u jednom i neplaniranog gubljenja bodova u drugom slučaju.

Gledano nenavijačkim očima, možda je predlaganje jednog Partizanovca za lidera Fudbalskog saveza pravi pandan izboru jednog Zvezdaša za selektora. Ovakva logika, međutim, u po raznim šavovima podijeljenoj Srbiji ne drži vodu jer je čelnik saveza važnija funkcija od selektora reprezentacije. I sve to zbog jednostavne činjenice što ovaj prvi upravlja blagajnom u kojoj se vrti značajan novac, a o uticaju na sudijsku organizaciju, menadžere, kladioničare, medije i sve druge učesnike fudbalskog biznisa da i ne govorimo.

Istine radi, prilično je nelogično da se izborna Skupština FSS-a zakazuje na samo dvije nedjelje od početka najvažnijeg događaja u reprezentativnom fudbalu i da je vrlo moguće, kako se i navodi u Zvezdinom pismu, da na ovaj način pojedinci zloupotrebljavaju dosadašnje dobre igre reprezentacije s namjerom da zauzmu funkcije naredne četiri godine.

Kad ni VAR ne pomaže

Nije se bura zbog kandidature Bjekovića i Zvezdinog pisma još stišala, a već je uslijedila nova grmljavina u odnosima dva najpopularnija kluba u Srbiji. Oglasio se saopštenjem Partizan i to jedva pola sata nakon što je igrao neriješeno na svom terenu sa Javorom iz Ivanjice i nakon što je izjednačujući pogodak protivnički tim postigao u 87. minuti. Drvlje i kamenje ovaj put je krenulo prema sudiji Andriji Stojanoviću.

Glavni sudija se prilikom dosuđivanja kaznenog udarca za Javor konsultovao sa sudijama u VAR-sobi i ipak dosudio isti, iako se prostim pregledom snimka jasno utvrđuje da je Kristijan Belić prvi dotakao loptu, izbacivši je u korner, bez faula, stoji u saopštenju. Partizanovcima je još više zasmetalo što sudija nije pokazao na „bijelu tačku“ za Partizan kada je u zaustavnom vremenu načinjen prekršaj nad njihovim igračem.

„Ovakvo ponašanje svih sudija, na terenu i u VAR-sobi nije slučajno, već su isti očigledno poslati sa zadatkom da otvoreno dele (ne)pravdu na štetu našeg kluba“, piše u saopštenju.

Zbog svega Partizan je najavio kako će od FSS-a zahtijevati da se zvanično ispita procedura upotrebe VAR-tehnologije, odnosno komunikacija između sudija na ovoj utakmici, kako bi se utvrdilo kako su i na koji način donošene odluke u spornim situacijama. Zatraženo je i izuzeće pomenutog sudije za utakmica Partizana i smjena predsjednika sudijske komisije koja delegira sudije za kojeg se tvrdi da je čovjek Crvene zvezde.

Naravno, u saopštenju se ne spominju sporne situacije koje možda ne idu na ruku domaćina koji je postigao vodeći gol iz akcije nakon što sudija niti VAR-soba nisu provjerili rušenje fudbalera Javora u vlastitom šesnaestercu.

Utisak je kako je sastavljačima pisma ipak bilo najvažnije da upru prstom na utakmicu u Nišu i pobjednički gol Zvezde u 97. minuti, iako je svakome ko je gledao tu utakmicu sasvim jasno da je sudija te utakmice imao osnova uz sve podijeljene kartone produžiti utakmicu i znatno duže.

Prosta činjenica da je sumnji u namještanje utakmica bilo i ranije, za šta, nažalost, niko nikad nije okrivljen ili osuđen, nije smetala Partizanu da zaključi kako je „regularnost prvenstva dovedena u pitanje“ i da ne postoje podjednaki uslovi za takmičenje za sve klubove uz upozorenje kako taj klub „neće biti nemi posmatrač otimanja bodova kojim se kroji prvenstvena tabela“.

Nije Superliga engleska Premijer liga

Nema nikakve sumnje da će se nefudbalski dueli „vječitih“ rivala i poslije ovog prvenstvenog kola nastaviti, kao što nema sumnje i da od toga neće imati mnogo koristi ni jedni i drugi.

Frapantno je, međutim, kako se svi vlastiti grijesi olako prebacuju na drugu stranu i kako se sve dešava u godini koja po prvi put, zahvaljujući solidnim igrama klubova u evropskim takmičenjima, prije svega Crvene zvezde posljednjih godina, osigurati dva predstavnika Srbije u evropskom elitnom klupskom takmičenju Ligi prvaka. Jedan tim bi se plasirao direktno, a drugi kroz kvalifikacije.

Za čuđenje jest i činjenica odsustva osjećaja za tajming pred samo Svjetsko prvenstvo od kojeg se mnogo očekuje. Kome se to i zašto ovoliko žuri kad je rukovodstvo FSS-a u v.d. stanju već dvije godine? Pitanja koja postavljaju iz Crvene zvezde, tipa zašto se to sve ne može odgoditi na još dva mjeseca ili zašto se insistira baš na Bjekoviću kao jedinom kandidatu za predsjednika, nikako nisu neracionalna.

Verbalni rat sa komšijama morao bi utihnuti, barem dok se Mundijal u Kataru ne završi. Klupski interesi ne bi trebali biti iznad reprezentativnih. To možda može biti u jednoj Engleskoj u kojoj je fudbal izmišljen, ali je njima već odavno Premijer liga najinteresantnije fudbalsko takmičenje što ova u Srbiji, pod imenom Superliga, nije i nikad neće ni biti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera