Kako su COVID i Brexit ‘razbili’ britanski humor

Korona virus i razlaz s Evropskom unijom u ovom su trenutku apsolutni vladari života Britanaca i Otoka, koji je već odavno načeo crv raspadanja.

Tužno ovih dana izgleda nekadašnja neupitna ekonomska, kulturna, fudbalska prijestolnica svijeta, piše autor (EPA)

Novi nockdown ili lockdown? Ili oboje? Ujedinjeno Kraljevstvo zasigurno prolazi koroz najturbulentnije razdoblje u novijoj istoriji. Korona i Brexit… Pred kraj godine dva događa sudarila su se a da naizgled nemaju čvrstu vezu. Ili imaju…

Sudeći po onome što se ovih dana događa, posebno u Južnoj Engleskoj, sugerira kako bi mogao izgledati početak razvoda s Evropskom unijom 1. januara 2021. godine. Beskrajne kolone kamiona s obje starne La Mancha, ili kako ga Britanci jednostavno zovu Channel, saobraćajni kolaps koji je zavladao 21. decembra, mnogima je otvorio oči, ali vladi premijera Borisa Johnsona očito ne.

Mnogi se pribojavaju da bi to mogla biti svakodnevna slika puteva Južne Engleske kada se probudimo 1. januara 2021, mamurni od ispraćaja godine koju ne želimo ni spomenuti, mamurni od COVID-a, mamurni od vakcina, tužni zbog nemogućnosti da živimo život na kakav smo navikli.

Korona virus je svojim novim “proizvodom” samo podsjetio da je u toj besumučnoj trci još uvijek brži od naučnika, a neuporedivo brži od političara, koji svoju filozofiju ne mijenjaju.

Počinje li bitka ispočetka?

Nakon sto je 8. decembra vakcina dobila zeleno svjetlo, kada smo se svi ponadali da smo je bacili na koljena, nekoliko dana kasnije brojka novozaraženih koronom skočila je sa 15.000 na 30.000 hiljada. Broj umrlih je počeo ponovo vrtoglavo rasti, ukupno više od 67.000.

Od suza radosnica, kojima je Matt Hancock, ministar zdravlja (neki su ga nazvali ministrom života i smrti), popratio prvu vakcinu, koja je primila 90-godišnja Margaret Keenan, no gotovo da je briznuo u plač kad je prije neki dan objavio da imamo novu varijantu korone i da bitka počinje ispočetka, da se opet moramo uvući u rupe i čekati.

Istina, naučnici kažu da nije smrtonosnija od “majke”, ali kakva je to utjeha. Naravno da se postavlja pitanje koliko vakcina može “pokriti” novi “model” korone. Naučnici, imunolozi, epidemiolozi… kažu da može, jedino je pitanje do kada ćemo saznati istinu.

Do 22. decembra oko 500.000 Britanaca je primilo prvu dozu. Iz Nacionalne zdravstvene službe obećavali su čak dva do tri miliona, no ta će brojka sasvim sigurno biti nedostižna do Božića. Tim prije što je svaki promet preko La Manchea blokiran. Vakcina se proizvodi u Belgiji i dinamika distribucije bi mogla bitno usporiti proces.

(Ne)povjerenje u vladu

Boris Johnson je Britancima prije nekoliko dana obećao Božić kakav je nekad bio. Umjesto toga, opet idemo u “zatvor”. Već je dobio etiketu premijera koji je u povijesti ove funkcije u britanskoj vladi najviše obećavao, a najmanje ispunio.

Sve više ljudi gube povjerenje u vladu koja će biti zapamćena zauvijek, ne po dobrom. Gledajući sa ekonomskog aspekta, cijenu razlaza s Evropskom unijom još ne znamo, ali znamo da je stoljetni san povezivanja Otoka s Evropom realiziran tunelom ispod mora u dobroj mjeri već ovih dana pretvoren u košmar.

Za vrijeme predstojećih praznika nećemo moći putovati, ne u Evropu, nego ni iz regije u regiju, u Wales, Škotsku ili Sjevernu Irsku. Zbog tih famoznih “tirova”, ili kategorija restrikcija, London je samo na korak do novog lockdowna.

Život u drugoj dimenziji

Tužno ovih dana izgleda nekadašnja neupitna ekonomska, kulturna, fudbalska prijestolnica svijeta. Istina, svijetle jelke, okićen je kao da će Božić i Nova (Brexit) godina, koju mnogi ne bi htjeli ni dočekati, biti isti, ali gledajući lica Britanaca, teško da ćete u njima prepoznati praznično raspoloženje. Čak ni komercijalni, sportski TV kanali i brendirane utakmice Premier lige teško da mogu promijeniti osjećaj da živimo život u nekoj dugoj dimenziji.

Malo ko je pretpostavio da će u decembru 2020. godine, zatvoren u četiri zida, s čašom vina ili piva, svoje želje svesti na “da mi je makar popiti piće u mom lokalnom pubu”, ili da će, kako je u šali jedan moj suigrač iz walking footballa rekao, “Pa neću valjda samo sa ženom provesti praznike…” Britanci, Englezi, skloni su tvrdim šalama, ali ovih dana su mnogi izgubili smisao za humor.

COVID i Brexit u ovom su trenutku apsolutni vladari života Britanaca i Ujedinjenog Kraljevstva, koje već odavno načeo crv raspadanja. COVID i Brexit su ga napravili samo aktivnijim.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera