Lažno vjenčavam mlade parove

Ne možete se baviti samo ljubavlju. Ljubav je lepa samo kad se podrazumeva, kad prati sve ostale naše aktivnosti. (Getty Images)

Piše: Zoran Kesić

Dva puta sam do sada bio matičar. Prvi put Danici i Urošu, drugi put Borjani i Milošu. I još nijedan bračni par mi se nije razveo!

Činjenica da sam ovaj drugi par venčao sinoć ne umanjuje blistavi prosek uspešnosti brakova koje sam kao matičar registrovao: 100 posto!

U ova nesigurna i državnim udarima sklona vremena ozbiljan čovek mora biti spreman na sve i imati odstupnicu. Plan B.

Ukoliko se nekim čudom desi da sutra ostanem bez posla, a ne bi mi bio ni prvi ni poslednji put, čini mi se da imam rešenje.

Osjećaj na sahranama

Nestabilan posao poput ovog mog, novinarskog najradije bih zamenio nekim sigurnim. A zna se šta ne može nikada da propadne: svadbe i sahrane.

Ovo drugo mi nikako ne bi odgovaralo. Alergičan sam na smrt.

Kao što se, kad vidim na ulici nekoliko policajaca, uvek osetim nelagodno i pomislim da sam svakako nešto kriv samo ne mogu da se dosetim šta, tako na groblju tokom sahrane imam užasan osećaj da sam ja sledeći.

Mom senzibilitetu, ipak, više prijaju svadbe.

Prvi par koji sam venčao nisam prethodno poznavao. Pozvali su me jer su fanovi naše TV emisije. S obzirom na to da su i mlada i mladoženja kolege novinari, finalna rečenica mog nadahnutog govora bila je, naravno, vest. Nakon što sam podsetio sve prisutne na pet osnovnih pitanja na koja mora da odgovara svaka vest (ko, šta, kad, gde i zašto) poentirao sam sa: Ko? Danica i Uroš. Šta? Venčaće se. Kad? Evo baš sad. Gde? Evo baš tu. Zašto? Zato što se vole.

I eto najlepše vesti za naše golupčiće, a i za sve prisutne.

Kako sastavih vest tako sa „ajd sad, ljubite se“ sastavih i ono dvoje, pa je slavlje moglo da počne.

Moje drugo matičarsko iskustvo dogodilo se, kao što rekoh, sinoć.

Mladence sam ovoga puta dobro poznavao, pa sam im dao i specijalnu ponudu – da ih svakako venčam, ali ne kao matičar nego kao pop.

Odbiše, misleći valjda da se zezam.

Ekskluzivno objavljujem ovde svoj kompletan matičarski tekst i, uz čestitke bračnom paru Marković, pozivam sve zainteresovane parove da me kontaktiraju ukoliko im treba pouzdan privatni lažni matičar.

Gladni, siti, trudni…

Dame i gospodo svatovi, dragi kumovi, dragi prijatelji, okupili smo se večeras ovde najlepšim mogućim povodom. Da proslavimo činjenicu da nismo mi ti koji se danas venčavamo već ovo dvoje ovde.

Ima li šta lepše nego sa strane posmatrati čin venčanja, sa svešću da ćete se, čim oficijelni deo prođe, unezveriti od alkohola, oslobođeni obaveze koju mladenci imaju – ljubljenja sa svima, slikanja sa svima, pa popričati malo sa svima od stola do stola… Dal’ stignu da nešto malo pojedu dal’ ne stignu, pa mrtvi umorni, a neki i trudni, tek pred jutro u prvu bračnu noć.

Ja sam jednom probao i verujte: ne pada mi na pamet opet!

Dragi mladenci, brak vam je kao dvorište.

Uredite ga sami, lepše i humanije nego što to bilo koji zakon može da predvidi.

Imate ono crevo, video sam tamo u dvorištu, mladoženja voli da ga uzme u ruku… mislim crevo… da opere, da očisti, da zalije cveće, a mladino je samo da uživa i po mogućstvu da ne prolazi tuda dok se ne osuši.

Želimo vam da živite sa uverenjem da ste danas obavili jedan od najvažnijih i najlepših poslova u životu.

I hvala vam na tome. Mislim, što ste me angažovali za matičara.

Kako je krenulo ovo sa državnim udarima, možda mi ovo ubuduće postane i glavna profesija.

Savetujemo vam da ne žurite, da štedljivo trošite i reči i osećanja. Nemojte odmah potrošiti sve.

On radi, ona rađa

Iako svi znamo da naš mladoženja svako jutro našoj mladoj, pre nego što joj opere nogice i prinese doručak u krevet, otpeva nežno na uvce „Borjana, Borkice, Borka, Boko ljubim te u levo i desno oko“, pažljivo sa tim.

Navade se brzo. To alavo bre žensko! Očekuje isto i za ručak. Što kaže naš narod „daš im prst, ‘oće celu ruku“. Daš im ruku, sad ‘oće i nogu. Uskoro ostaneš bez svih udova, k'o onaj Nik Vujičić… Izvinite, loše poređenje.

Zakon kaže da su muž i žena u bračnoj zajednici ravnopravni. Rasporedite obaveze. Čišćenje kuće – to je mladoženja, peglanje i slaganje veša – mladoženja, ribanje kupatila do granice normalnog – mladoženja, nega biljaka – mladoženja.

Uživanje u dokolici i čitanje dobre literature – pa hajde i mladoj da uvalimo neku obavezu. Uostalom, što rekoše neki Srbi „on da radi – ona da rađa“.

Ne možete se baviti samo ljubavlju. Ljubav je lepa samo kad se podrazumeva, kad prati sve ostale naše aktivnosti.

Od vaših bračnih aktivnosti koje slede izdvajamo: slatka neizvesnost šta je u koverticama koje ćete danas dobiti, planiranje šta uraditi sa multipraktik mikserom sa četiri brzine i 17 operacija (samo neispravnim) koji vam je poklonio neko ko ga je očigledno dobio za svoje venčanje, zatim konsultacije sa iskusnijim bračnim parovima kako osvežiti romansu i strast u braku… Dobro, to imate i na sajtovima Blica i B92, pa čitajte.

Dalje… Nabavka opreme za bebu (mlada, insistirajte isključivo na najskupljoj), potom odlazak u IKEU po neke police, pa još odlazaka u IKEU po još nešto, pa proslava dolaska na svet prinove (porođaju obavezno da prisustvuje mlada, mladoženja opciono – može, i ne mora)…

Pa dečji rođendani, pa prva letovanja, pa odlasci na skijanje sa društvom i decom, pa sedeljke, pa druženja i sve kao i do sad… Samo lepše.

Neka ovaj dan bude srećan početak vašeg dugog I lepog zajedničkog života.

Dva pitanja

Ima li od prisutnih neko nešto protiv, da se ubuduće kad ne znamo šta ćemo za vikend ne uvaljujemo na gajbu Milošu i Borjani nego bračnom paru Marković?

Nema?

Sjajno!

Postaviću vam pitanja na koja ćete mi odgovoriti sa da ili ne. Iz mog matičarskog iskustva, iskreno savetujem odgovor da.

Da li ti, Miloše, voliš ovu ovde Borjanu?

Da li ti, Borjana, koliko god to čudno nekome zvučalo, voliš ovog ovde Miloša?

U ime svih nas koji vas volimo i koje ćete još dugo morati da trpite u vašem zajedničkom životu – proglašavam vas venčanim.

Možete se poljubiti. Pravo u usta. Pred ovim silnim svetom.

Ha, kakvi egzibicionisti.

Živeli Markovići!!!!!

Izvor: Al Jazeera