Novo lice mafije u Italiji

Već dvije decenije, sudije, javne figure i grupe za pritisak pokušavaju upozoriti Italijane kako je sve teže zanemarivati prijetnju zvanu mafija (EPA)

Piše: Massimo Di Ricco

Veliki broj automobila ulazi u sjedište karabinera sa upaljenim svjetlima i sirenama, te sa ljudima sa fantomkama na glavama koji aplaudiraju i međusobno se grle. Oni slave hapšenje Ernesta Fazzalarija, šefa (u bjekstvu) ‘Ndranghete, jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija iz južne italijanske regije Calabria.

Čak iako se Fazzalari smatrao drugim najopasnijim kriminalcem u Europi, priča o njegovom hapšenju nije se našla na prvoj stranici italijanskih novina narednog dana, već se više pričalo o Brexitu i španskim izborima.

Reklama

Takav manjak interesa nije bio prisutan kada je početkom aprila sin osuđenog šefa mafije Salvatorea Riine, šefa sicilijanske Cosa Nostre, pozvan da predstavi svoju biografiju na Porta a Porta, noćnom TV programu koji obično ugošćava starlete, političare, te govori o skandalima i kriminalu.

Borba protiv mafije

Rasprava o njegovom pozivu počela je čak i prije snimanja programa, u novinama i na TV kanalima, te trajala sedmicama.

Reklama

Iako je šou o sinu mafijaškog šefa zabavio Italijane, nije bio prilika za raspravu o aktuelnoj borbi protiv mafije.

Dok italijanske kriminalne organizacije šire svoje područje utjecaja, sa odsustvom debate o ovom problemu, mnogi Italijani su počeli pratiti mafiju kao izvor zabave, ignoriraju je ili su se navikli na njihovo prisustvo.

Već dvije decenije, neke sudije, javne figure i grupe za pritisak pokušavaju upozoriti Italijane kako je sve teže zanemarivati prijetnju koju predstavlja mafija.

Reklama

Bestseler Roberta Saviana Gomorra iz 2006. godine, zajedno sa veoma uspješnom TV serijom kojoj je bio osnova, bio je prekretnica za mnoge Italijane u razumijevanju novog izgleda italijanskih kriminalnih organizacija, naročito Camorre.

Upoznavanje mafije

Savianov rad je pomogao transformaciju viđenja mafije u italijanskoj imaginaciji, a istovremeno je objasnio njenu nedavnu evoluciju.

Reklama

Više se mafija ne predstavlja u romantiziranom imidžu Corleonea, no nova generacija kriminalaca u mogućnosti je proširiti svoj opseg akcija, ne samo uz pomoć oružja, već često kroz politički utjecaj i ekonomske investicije.

Ranije ove godine, jedan izvještaj je razotkrio raširenu infiltraciju italijanskih mafija u ekonomiju sjeverne regije Emilia-Romagna, većinom kroz pomoć lokalnim političarima i korumpiranim zvaničnicima.

Uprkos nedavnoj anketi koja je pokazala kako je većina Italijana sada više svjesna ove infiltracije na sjeveru Italije, mnogi se i dalje odlučuju da ignoriraju prijetnju i veći dio vremena ni ne odbacuju njeno prisustvo vlastima.

Reklama

Strukturalni odnosi mafija-država

No, Savianov fikcijski rad kao scenariste TV serije Gomorra, pored što je informirao javnost o prijetnji mafije, pomogao je transformaciju mafije u zabavi.

Upravo je fikcionalizacija ono što otežava otkrivanje decenija tajnih odnosa između države i mafije, a ovo pitanje trenutno istražuje tužitelj iz Palerma Antonino Di Matteo.

Reklama

Iako je ovaj odnos između vlasti i mafijaša potvrđen brojnim istragama i izjavama doušnika, barem od sredine 1990-ih, mali je broj političara koji su čvrsto stali uz Di Mattea i njegovu istragu.

Za zabrinute Italijane koji su izgubili povjerenje u italijanske političare, to predstavlja još jedan simptom korupcije italijanskog političkog sistema i potvrđivanje istrage tužitelja.

Ovaj tužitelj je postao simbol mnogih borbi protiv duboko korumpirane države i dobio je podršku sve više zabrinutog italijanskog građanskog društva.

Reklama

Uz pisanje Saviana, njegov rad od 1990-ih je ohrabrio pokret ljudi koji se žele suprotstaviti infiltraciji pipaka mafije u italijanski život i kulturu.

Trenutno asocijacija Libera, uspostavljena 1995. godine kako bi promovirala kulturu zakonitosti i borila se protiv mafije, ima brojne ogranke širom države, kao i programe u školama uz aktivnosti za podizanje svijesti o različitim licima italijanskih kriminalnih organizacija. Ovo bi bilo teško za zamisliti samo deset godina ranije.

Odsustvo države

Uobičajeno shvatanje stvarnog utjecaja mafija predstavlja liniju koja dijeli sjever od juga Italije.

Na jugu, obični Italijani su suočeni sa hroničnim odsustvom države i nose se sa mitom, krvavim porodičnim zavadama i izbornim neregularnostima na koje utječu mafijaši.

Sa druge strane, Italijani na sjeveru i dalje žele smatrati mafiju problemom juga jer se trenutno uglavnom bore sa njenim uglađenim licem – pranjem novca.

Koliko će još Italijani moći očuvati ovu imaginarnu podjelu i ignorirati trenutnu situaciju koja potresa cijelu državu, teško je za predvidjeti. Mafije imaju različita lica i ne čekaju neku pažnju kako bi proširile svoje utjecaje.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera