Hapšenja zbog namještanja utakmica

Beatrice (u sredini): Neki nogometni klubovi imaju ljude koji ne šutiraju samo loptu nedjeljom već imaju jake veze (EPA)
Beatrice (u sredini): Neki nogometni klubovi imaju ljude koji ne šutiraju samo loptu nedjeljom već imaju jake veze (EPA)

Italijanska policija uhapsila je deset ljudi zbog sumnje da su kao pripadnici mafije učestvovali u namještanju nogometnih utakmica, objavili su istražitelji u ponedjeljak navečer u Napulju.

Hapšenja su uslijedila nakon istrage pod kojom su se našle dvije utakmice iz Serie B (drugi rang italijanskog nogometa), odigrane 2014. godine, a za koje istražitelji sumnjaju da su bile namještene.

Policija je tokom istrage otkrila mrežu povezanu s lokalnom kriminalnom organizacijom koja se prvenstveno bavila trgovinom drogom, ali je na najmanje jednoj namještenoj utakmici zaradila 100.000 eura, rekli su istražitelji na konferenciji za novinare.

„Možemo sa sigurnošću reći kako neki nogometni klubovi imaju ljude koji ne šutiraju samo loptu nedjeljom već imaju jake veze kojima svoj posao mogu pretvoriti u kriminal“, rekao je državni tužitelj Filippo Beatrice.

Na meni i nogometaš

Za sedmoricu osumnjičenih određen je istražni zatvor, a za trojicu kućni pritvor. U istom slučaju na meti istražitelja našao se i jedan igrač Serie A, no u odnosu na njega nije izdan nalog za hapšenje.

Utakmice je navodno namještao mladi mafijaški šef koji je ranije ovog mjeseca uhapšen zbog sumnje da je naredio napad automatskom puškom na policijsku stanicu u predgrađu Napulja.

Manipulacije s nogometnim utakmicama dovele su do velikih istraga u prošlim godinama, uključujući i istragu iz 2011. godine, nakon koje su provedeni kazneni postupci protiv desetaka trenera i nogometaša.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO