Pakistan imenovao prvu sutkinju Vrhovnog suda

Ayesha Malik položila zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda u Pakistanu, postavši prva žena u historiji te države koja je stigla do najvišeg suda.

Parlamentarni odbor odobrio je odluku prošle sedmice, nakon čega je uslijedilo odobrenje predsjednika Arifa Alvija (AP)

Pravnica Ayesha Malik u ponedjeljak je položila zakletvu za sutkinju Vrhovnog suda u Pakistanu, postavši prva žena u historiji te države koja je stigla do najvišeg suda, prenosi agencija Anadolija.

Ceremoniju polaganja zakletve uživo su prenosili državni mediji, a njeno imenovanje, iako historijsko, izazvalo je kontroverzu u Pakistanu. Mnogi advokati i sudije usprotivili su se tom potezu uz obrazloženje da je prekršen princip senioriteta, jer je 55-godišnja Malik bila četvrta sutkinja Višeg suda u Lahoreu prije unapređenja.

Pravosudna komisija Pakistana, devetočlano tijelo koje potvrđuje imenovanja, odbila je njeno unaprjeđenje u Vrhovni sud u septembru prošle godine. Glasanje je početkom 2022. ponovljeno, te je komisija s pet glasova “za” i četiri “protiv” potvrdila njeno imenovanje.

Reklama

Parlamentarni odbor odobrio je odluku prošle sedmice, nakon čega je uslijedilo odobrenje predsjednika Arifa Alvija.

Pro bono na smanjenju siromaštva

Malik je osnovno obrazovanje stekla u školama u Parizu i New Yorku, a srednje je nastavila u Pakistanu. Studirala je pravo na Pakistanskom pravnom fakultetu u gradu Lahore, prije nego što je magistrirala na Pravnom fakultetu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prije nego što je 2012. imenovana za sutkinju Višeg suda u Lahoreu, Malik je radila na različitim funkcijama u advokatskim firmama i autorica je brojnih publikacija o trgovini i finansijskim uslugama, nezavisnosti pravosuđa i pakistanskim sekularnim zakonima.

Bila je pro bono savjetnik za nevladine organizacije koje rade na smanjenju siromaštva, mikrofinansiranju i programima obuke vještina. Također je predavala bankarsko pravo na Univerzitetu u Punjabu i trgovačko pravo na Fakultetu za računovodstvo i upravljanje u Karachiju.

Izvor: Agencije