Epidemija COVID-a 19 se stabilizuje u dijelovima Indije

Iako se širenje virusa stabilizovalo u mnogim dijelovima zemlje, pred nama je dugačak put sa ovim talasom, navode zdravstvene vlasti.

Zaraza se nastavlja širiti u ruralnim oblastima gdje su javne zdravstvene službe rijetke i već preopterećene (Reuters)

Pandemija COVID-a 19 stabilizovala se u pojedinim delovima Indije, saopštile su vlasti, ali broj umrlih je i danas porastao za 4.194, dok zaraza nastavlja da se širi u ruralnim oblastima gdje su javne zdravstvene službe rijetke i već preopterećene.

Indija je početkom maja prijavljivala više od 400.000 infekcija dnevno, ali su brojevi postepeno popuštali. Jučer je zabilježeno 257.299 novih slučajeva, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Aktivni slučajevi u najbogatijoj državi Maharashtra, zatim u Karnataki, domu tehnološkog čvorišta Bengaluru, kao i primorskoj državi Kerala, pali su u posljednje dvije sedmice, rekao je novinarima zvaničnik ministarstva zdravlja Lav Agarwal.

Reklama

Dnevni brojevi zaraženih u Zapadnom Bengalu, Andhra Pradeshu i Tamil Naduu su u porastu, dodao je.

Strah od trećeg talasa

Sa preplavljenim bolnicama, zdravstvenim sistemom u gradovima i nedostatkom vakcina, stručnjaci su upozorili da bi se Indija mogla suočiti sa trećim talasom infekcija u narednim mjesecima.

„Iako se (širenje korona virusa) stabilizovalo u mnogim dijelovima zemlje i sveukupno je teret smanjen, pred nama je dugačak put sa ovim talasom“, kažu iz savjeta vlade za odgovor na pandemiju, prenosi britanska novinska agencija.

Ukupan broj slučajeva zaraze u zemlji iznosi 26,3 miliona, po čemu je Indija druga na svijetu nakon Sjedinjenih Američkih Država, dok je ukupan broj umrlih u zemlji dosegao skoro 300.000.

Izvor: Agencije