U Španiji rekordan broj zaraženih od ukidanja karantina

Treći dan zaredom u Španiji je potvrđeno više od 1.000 novih slučajeva zaraze (EPA)

Špansko ministarstvo zdravstva objavilo je da je potvrđeno 1.525 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najveći dnevni porast od ukidanja karantina u junu, čime je srušen rekord od prethodnog dana.

Treći dan zaredom u Španiji je potvrđeno više od 1.000 novih slučajeva zaraze, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ukupno su se od korona virusa oporavile, u što su uključene i osobe kod kojih je potvrđeno da imaju antitijela, 288.522 osobe, dok je dan ranije bilo 285.430 oporavljenih, objavilo je ministarstvo.

Reklama

Španske regije na njemačkoj crvenoj listi

Njemački institut za zarazne bolesti, Robert Koch (RKI), stavio je tri španske regije, uključujući Kataloniju s glavnim gradom Barselonom, na listu visokorizičnih područja.

Tri regije su Katalonija, Aragon i Navarre u sjevernoj Španiji.

Raste broj oboljelih u Španiji

Reklama

Ljetna turistička sezona izazvala je strah da bi turisti koji se vraćaju s destinacija na kojima se bilježi veći broj oboljelih, poput Španije, mogli posijati klice drugog vala zaraze, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Njemačka je u ponedjeljak najavila da će testiranje na korona virus biti obavezno na aerodromima za sve turiste koji se vraćaju iz visokorizičnih područja.

Najviše zaraženih u SAD-u

U protekla 24 sata u Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica zaraze korona virusa preminule su 1.442 osobe, odnosno dosad ukupno 155.330.

Reklama

SAD je i dalje zemlja s najviše zaraženih i umrlih od COVID-a 19, prenosi Anadolija.

Podaci Worldometera, internet stranice na kojoj su dostupne informacije o epidemiološkoj situaciji u svijetu, pokazuju kako je u posljednja 24 sata broj zaraženih veći za 65.761.

U SAD-u je korona virusom dosad zaraženo 4.635.886 osoba.

Reklama

Nakon SAD-a, zemlje s najviše zaraženih su Brazil (2.613.789) i Indija (1.663.174).

Rast broja zaraženih u Poljskoj

Poljska je u petak, drugi dan zaredom, prijavila najveći broj novih dnevnih slučajeva koronavirusa otkad je započela globalna pandemija, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Poljsko ministarstvo prijavilo je sedam novih smrtnih slučajeva, ukupno 1.716. Od izbijanja epidemije u martu zaraženih je 45.688.

Reklama

Od novih 657 slučajeva, 227 ih je u Šleskoj koja se bori s izbijanjem zaraze među rudarima. 

Rekordan broj novozaraženih na Filipinima

Zdravstveni zvaničnici Filipina saopćili su u četvrtak navečer da je u posljednja 24 sata registrovan rekordan broj novooboljelih, a preminule su još 23 osobe, čime je ukupan broj žrtava porastao na 1.983.

U posljednja 24 sata na Filipinima je registrovano 4.000 novoozaraženih, čime je ukupan broj oboljelih u ovoj zemlji porastao na skoro 90.000, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Reklama

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte produžio je karantin u glavnom gradu Manili, ograničavajući kretanje starijih osoba i djece te rad poduzeća do sredine augusta.

Rekordan broj zaraženih na Filipinima

“Molim vas da se strpite još malo, mnogi su zaraženi”, rekao je Duterte u televizijskom obraćanju.

Reklama

Također je obećao besplatnu vakcinu ukoliko postane dostupna do kraja ove godine, dajući prednost siromašnima, a zatim srednjoj klasi, policiji i vojnom osoblju.

Na Filipinima će Kina imati prednost u distribuciji vakcini, rekao je.

Novi dnevni rekord u Indiji

Indija je izvijestila o još jednom rekordnom porastu dnevnih infekcija, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 1.64 miliona. 

Reklama

U posljednja 24 sata u Indiji je registrovano 55.078 novih slučajeva zaraze, a broj žrtava porastao je za 779, objavilo je Ministarstvo zdravlja Indije.

Također su saopoćili kako žele povećati dnevno testiranje  uzemlji, ističući da je u posljednja 24 sata na korona virus testirano 600.000 osoba.

U Brazilu više od 2,6 miliona zaraženih

U Brazilu je u posljednja 24 sata od COVID-a 19 oboljelo još 57.837 osoba, a time je ukupan broj oboljelih premašio cifru od 2.610.102, pokazali su podaci brazilskog Ministarstva zdravlja.

Broj oboljelih je porastao na 91.263, a trenutno je aktivno 694.744 slučajeva, prenosi Tanjug.

Raste broj oboljelih u Brazilu

Prvi slučaj korona virusa pojavio se u Brazilu 26. februara, a ta zemlja je trenutno druga u svetu po broju zaraženih, odmah nakon SAD-a.

Victoria: Maske obavezne za sve građane

Svi stanovnici australijske države Victorije, koja ima šest miliona stanovnika, od nedelje su obavezni da nose zaštitne maske, odlučila je vlada.

Odluka je uslijedila nakon što su jučer registrovana rekordna 723 nova slučaja oboljelih od COVID-a 19 i 13 smrtnih ishoda.

“Svima nam je jasno da su ovi brojevi i dalje previsoki. Podaci i stručnjaci će nam reći šta trebaju biti naši sljedeći koraci”, rekao je premijer Daniel Andrews.

Izvor: Al Jazeera i agencije