SAD osporava pravo Kine na lokacije u Južnom kineskom moru

Pompeo je naveo da Kina nema pravni osnov za svoje ambicije u Južnom kneskom moru (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo osporio je danas pravo Kine na lokacije u Južnom kineskom moru, dok je Peking kritikovao njegovu izjavu navodeći da ona podiže tenzije u regionu, prenosi Tanjug.

Pompeo je u saopštenju naveo da Kina nema pravni osnov za svoje ambicije u Južnom kineskom moru i ocijenio da ta zemlja godinama koristi prijetnje protiv ostalih država Jugoistočne Azije, prenosi Reuters.

“Jasno stavljamo do znanja da su aspiracije Kine prema resursima u Južnom kineskom moru nezakonite, kao što je nezakonita i njihova kampanja nasilne kontrole tih lokacija”, rekao je Pompeo i poručio da svijet neće dozvoliti Pekingu da tretira Južno kinesko more kao svoje pomorsko carstvo.

Reklama

Peking je Pompeove optužbe ocijenio kao “potpuno neopravdane”, ističući da SAD ne poštuje napore Kine i zemalja ASEAN-a za mir i stabilnost u toj oblasti.

Mnoge zemlje polažu pravo na grebene

Kineska ambasada u Washingtonu pozvala je SAD da ne zauzima strane po pitanju teritorijalnog suvereniteta i poštuje napore regionalnih zemalja za mirom i stabilnošću u oblasti Južnog kineskog mora.

Kina polaže pravo na pojedina ostrva u Južnom kineskom moru koja su predmet spora sa drugim državama regiona, čemu se SAD protivi, pa su česti incidenti između ratnih bordova dvije zemlje u tom regionu.

Reklama

Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej i Tajvan takođe tvrde da neki od stotina grebena i malih ostrva u Južnom kineskom moru pripadaju njima, ali je od 2014. godine Peking pojačao tvrdnje da polaže pravo nad gotovo svim ostrvima, betonirajući grebene za izgradnju vojnih aerodroma opremljenih radarima, projektilima i avionima.

Izvor: Agencije