Norveška: Antiislamski desničar Dan-Eivind Lid pronađen mrtav

Dan-Eivind Lid (48) je imao ozljede na tijelu, zbog čega je policija pokrenula istragu zbog sumnje na ubistvo (EPA)

Član antiislamske krajnje desničarske grupe SION, pronađen je mrtav u svom domu u norveškom gradu Kristiansandu, prenosi agencija Anadolija, pozivajući se na norvešku televiziju NRK. 

Henrik Bjugan Hegdahl iz policije u Kristiansandu objavio je da je Dan-Eivind Lid (48)imao ozljede na tijelu i da je policija pokrenula istragu zbog sumnje na ubistvo. 

Eivind Lid je u avgustu ove godine učestvovao u paljenju Kur'ana desničarske grupe SION [Stop Islamisation of Norway – Zaustavite islamizaciju Norveške] u gradu Bergenu, a poznat je po podršci SION-ovom vođi Larsu Thorsenu.

Reklama

Članovi SION-a traže zabranu islama u Norveškoj, ističući kako u toj zemlji nema mjesta islamu i da primjerke Kur’ana treba u potpunosti uništiti.

Organizacija često organizira antiislamske proteste, kao što je to bilo slučaj prošle godine kada se grupa okupila u Drammenu, udaljenom oko 45 kilometara od Osla, u kojem žive brojni muslimani. Llanica organizacije Anna Braten bacila je primjerak Kur’ana na pod.

Druga najveća religija

Islam je druga najveća religija u Norveškoj. U 2017. godini u Norveškoj je bilo oko 200.000 muslimana, od čega 148.000 pripadnika organiziranih vjerskih zajednica, na oko 5,4 miliona stanovnika. Većina muslimana u Norveškoj ima imigrantsko porijeklo i dolaze iz Pakistana, Iraka, Somalije, Bosne i Hercegovine, Irana, Turske…

Reklama

Početkom godine iz norveške Vlade desnog centra istupila je radikalna Napredna stranka FrP pa je premijerka Erna Solberg izvršila prestruktuiranje kabineta što je rezultiralo da Norveška dobije drugog muslimana ministra u svojoj historiji.

Također, premijerka Solberg je ušla u historiju jer je prvi premijer Vlade koji je posjetio džamiju na Bajram. Povod je bio prošlogodišnji napad na džamiju An-noor koja dijeli isto ime sa džamijom na Novom Zelandu u kojoj se desio pokolj.

Norveška je bila poprište jednog od najgorih napada desnog ekstremizma u Evropi u julu 2011, kada je Anders Behring Breivik ubio 77 osoba. Sjećanje na ovaj događaj još je jako, a sa druge strane ovaj napad povećava breme odgovornosti norveškog društva i političara prema manjinama.

Izvor: Al Jazeera i agencije