Trumpov plan – od protivljenja do podrške

Trumpov mirovni plan za Bliski istok izazvao je buru reakcija (EPA)

Američki plan za mir na Bliskom istoku, koji je objavio predsjednik Donald Trump, naišao je na različite međunarodne, arapske i regionalne stavove, od protivljenja do podrške te poziva da se plan pažljivo razmotri prije osude.

Turska smatra da je američki tzv. mirovni plan “mrtvorođen” i da ima za cilj ubiti rješenje s dvije države, ističući da se palestinski narod i zemlja ne mogu kupiti novcem.

Iran je rekao da je “sramotni plan koji su Amerikanci nametnuli Palestincima izdaja stoljeća i da je osuđen na neuspjeh”, izrazivši spremnost da ostavi neslaganja po strani i usko sarađuje sa svim zemljama u regiji kako bi se suprotstavilo “Trumpovoj zavjeri”, kako ju je opisao.

Reklama

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je da je uspostavljanje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. i s Istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom jedini način za postizanje sveobuhvatnog i trajnog mira na Bliskom istoku.

Pravedan mir

U izjavi objavljenoj nakon što je američki predsjednik predstavio svoj plan Safadi je naglasio da Jordan podržava sve istinske napore usmjerene prema postizanju pravednog i sveobuhvatnog mira koji će narod prihvatiti. Pozvao je na ozbiljne i izravne pregovore koji će se baviti svim pitanjima konačnog statusa, uključujući i zaštitu jordanskih interesa.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavilo je da cijeni američke napore u pronalaženju rješenja za arapsko-izraelski sukob “sve dok je to u okviru međunarodnog legitimiteta”.

Reklama

Kako navodi u saopćenju, sve arapske zemlje prethodno su usvojile mirovnu inicijativu koja je postavila osnove za postizanje pravednog mira, rekavši da mir ne može biti postignut bez očuvanja prava Palestinaca u Istočnom Jerusalemu, prava na povratak i uspostavljanja suverene države u granicama iz 1967.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije pohvalilo je napore predsjednika Trumpa da se postigne mir između Palestinaca i Izraelaca, dodajući da potiče direktne pregovora dvije strane pod američkim sponzorstvom kako bi se postiglo pravedno i cjelovito rješenje i uklonile bilo kakve nesuglasice o planu.

Plan razmotriti ‘istinski i pošteno’

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Izraelce i Palestince da pažljivo prouče američku viziju za postizanje mira, razmotre sve njene dimenzije i otvore put za dijalog kako bi bili nastavljeni pregovori pod američkim okriljem.

Reklama

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Washingtonu Yousef al-Otaiba rekao je da UAE cijeni konstantne američke napore za postizanje palestinsko-izraelskog mirovnog sporazuma, te da je taj plan ozbiljna inicijativa za rješavanje mnogih otvorenih pitanja.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit rekao je da prvo čitanje Trumpovog plana ukazuje na veliki gubitak legitimnih palestinskih prava.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson pozdravio je Trumpov plan, dok je Dominic Raab, ministar vanjskih poslova te zemlje, rekao da je plan “očito ozbiljan prijedlog”, apelirajući na Izraelce i Palestince da ga “razmotre ‘istinski i pošteno’ i da istraže može li on biti prvi korak povratka na put pregovora”.

Reklama

Francuska je pozdravila američki plan i rekla da će ga pomno proučiti. Naglasila je da svaki mirovni plan na Bliskom istoku mora biti u skladu s međunarodnim pravom i međunarodno dogovorenim standardima.

Također je naglasila da je rješenje s dvije države u izraelsko-palestinskom sukobu neophodno za postizanje pravednog i trajnog mira na Bliskom istoku.

EU: Prilika za ponovno pokretanje napora

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, izjavio je u New Yorku da je stav UN-a prema mirovnom procesu na Bliskom istoku definiran relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine, bez obzira na to je li riječ o doseljeničkim naseljima ili o Jerusalemu.

Reklama

Kad je riječ o Evropskoj uniji, taj blok smatra da američka mirovna inicijativa pruža priliku za ponovno pokretanje napora zasnovanih na pregovorima kako bi se postiglo održivo rješenje.

Rusija je pozvala Izraelce i Palestince da direktno pregovaraju kako bi pronašli “obostrano prihvatljiv kompromis”.

Ministar vanjskih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio je da je “Trumpov plan jedna od inicijativa, ali ne znamo je li američki prijedlog obostrano prihvatljiv ili ne”. Dodao je da Washington nije strana koja donosi odluke o kompromisu.

Reklama

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je, prije objavljivanja plana, da detalji koji su procurili o “Sporazumu stoljeća” upućuju na to da je riječ o nagodbi različitoj od one koja je priznata na međunarodnom nivou, te da američki plan na prvom mjestu moraju ocijeniti Palestinci i Izraelci.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke smatra da američki prijedlog za mir na Bliskom istoku postavlja pitanja o kojima će sada razgovarati s partnerima u Evropskoj uniji.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde izrazila je podršku svoje zemlje stavu Ujedinjenih naroda prema rješavanju palestinskog pitanja na osnovu uspostavljanja dvije države, naglasivši da je to garant pravednog i održivog mira.

Reklama

Hezbollah: Sramotni sporazum

Kad je riječ o Palestini, Islamski pokret otpora (Hamas) rekao je da bi plan koji je najavio Trump bio povod za izbijanje sukoba s izraelskom okupacijom i da neće biti izvor sigurnosti i mira u regiji.

U reakciji na Trumpov plan Daoud Shihab, jedan od vođa pokreta Islamski džihad, izjavio je da Palestinci odbacuju taj sporazum, što će pokazati posvećenošću jačanju jedinstva i učešćem svih patriotskih snaga u suprotstavljanju tom planu te aktiviranju otpora u svim njegovim oblicima.

Libanski Hezbollah također je osudio američki plan, nazvavši ga “sramotnim” i pokušajem iskorjenjivanja “historijskih i legitimnih” palestinskih prava.

Kad je riječ o reakcijama unutar Izraela, Zajednička lista, koja predstavlja arapske političke stranke i struje, saopćila je da se protivi Trumpovom planu jer “konsolidira okupaciju i doseljenička naselja”, napominjući da je to plan za ukidanje prava palestinskog naroda i sprečavanje uspostavljanja pravednog mira.

Izraelska organizacija za ljudska prava na okupiranim palestinskim teritorijima (B'Tselem) smatra da je američki plan aparthejd, a ne mirovni plan.

B'Tselem je uporedio “Sporazum stoljeća” sa švicarskim sirom, s tim da će “američki predsjednik Izraelcima ponuditi sir, a Palestincima rupe”.

Amnesty International saopćio je da Trumpov mirovni plan sadrži prijedloge koji krše međunarodno pravo i odobrava brutalne nezakonite politike uskraćivanja osnovnih palestinskih prava koje provodi Izrael.

Izvor: Al Jazeera i agencije