Al Jazeerin novinar Mahmoud Hussein hiljadu dana u egipatskom zatvoru

Al Jazeera je pokrenula kampanju solidarnosti #FreeMahmoudHussein sa ciljem oslobađanja novinara Husseina (Al Jazeera)

Novinar Al Jazeere Mahmoud Hussein u Egiptu je pritvoren 1.000 dana bez zvaničnih optužbi.

Hussein, egipatski državljanin koji radi za TV kanal Al Jazeera Arabic iz Katara, uhapšen je po dolasku u Egipat 20. decembra 2016. godine kada je došao u privatnu posjetu porodici.

Njegovo pritvaranje već krši egipatski kazneni zakon koji je postavio 620 dana kao maksimalni pritvor prije suđenja za pojedince koji se istražuju za krivično djelo.

Reklama

Slomljena ruka i bolesni otac

„Ovo je tužan dan za sve novinare. Husseina egipatske vlasti drže 1.000 dana, na osnovu neosnovanih terećenja i izmišljenih optužbi. Držimo egipatsku Vladu u potpunosti odgovornu za njegovu sigurnost“, kazao je izvršni direktor Al Jazeerine medijske mreže Mostefa Souag.

„Sramotno je da je ponovo vraćen u jedan od zloglasnih zatvora Egipta.“

Husseina terete za „poticanje protiv državnih institucija i širenje lažnih vijesti s ciljem širenja haosa“ što negira Al Jazeera.

Reklama

U maju je egipatski sud odbio naredbu državnog tužitelja da ga oslobode iz zatvora.

Vlasti su otvorile novu istragu protiv novinara na osnovu neodređenih optužbi i vratile ga u zatvor. Dok je bio u samici, Hussein je slomio ruku i nije dobio ispravnu ljekarsku njegu.

Njegov zahtjev da posjeti oca, koji je u kritičnom stanju, također je upravnik zatvora odbio.

Reklama

Proizvoljni zatvor

Iz UN-a su pozvali Egipat početkom godine da okonča Husseinov „proizvoljni pritvor“, kazavši kako bi „ispravna mjera bila hitno otpuštanje gospodina Husseina“.

Od 2013. i svrgavanja egipatskog predsjednika Mohameda Mursija, visokopozicioniranog člana Muslimanske braće, Al Jazeera se prikazuje kao državni neprijatelj zbog izvještavanja o ovoj grupi.

Iste godine u Egiptu su zatvoreni Al Jazeerini uposlenici Abdullah Elshamy, Bahera Mohamed, Mohamed Fahmy i Peter Greste na osnovu optužbi za širenje „lažnih vijesti“. Oni su kasnije oslobođeni.

Bivši glavni urednik Al Jazeere Arabic je u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu zbog navodnog ugrožavanja nacionalne sigurnost. Nekoliko drugih Al Jazeerinih novinara je također optuženo u odsustvu za širenje laži i podržavanje „terorista“ kako egipatske vlasti nazivaju Muslimansku braću.

Izvor: Al Jazeera