Vladajuća koalicija uputila Skupštini Crne Gore prijedlog rezolucije o Jasenovcu

Lider crnogorskih Srba Andrija Mandić najavio je da će inicirati usvajanje rezolucije o Jasenovcu nakon što je premijer Milojko Spajić rekao da će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici.

Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori tražeći da se žrtve Jasenovca ne koriste za untrašnje političke obračune u Crnoj Gori (Antonio Bat / EPA)

Stranke vladajuće koalicije u Crnoj Gori uputile su u službenu parlamentarnu proceduru prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, nakon što je Hrvatska upozorila da bi njeno usvajanje moglo ugroziti put Crne Gore u Evropsku uniju.

Prijedlog je potpisalo 43 zastupnika parlamentarne većine, osim zastupnika albanskih stranaka koje također sudjeluju u vlasti, prenosi Hina.

Predsjednik Skupštine i lider crnogorskih Srba Andrija Mandić najavio je da će inicirati usvajanje rezolucije o Jasenovcu nakon što je premijer Milojko Spajić rekao da će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

U prijedlogu rezolucije se navodi da su u logoru u Jasenovcu od 1941. do 1945. mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati i drugi narodi. Predlaže se da 22. april, kada je logor bio rasformiran, postane “Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu” koji bi se obilježavao u Crnoj Gori svake godine.

Predlagači kažu da su jedinstveni u osudi svih zločina na tlu Crne Gore i bivše Jugoslavije, ističući da odgovornost može biti isključivo individualna i da se nijedan narod ne može smatrati genocidnim ili zločinačkim.

Protestna nota Hrvatske

Hrvatska je u srijedu uputila protestnu notu Crnoj Gori tražeći da se žrtve Jasenovca ne koriste za untrašnje političke obračune u Crnoj Gori i upozorila da bi usvajanje rezolucije ugrozilo crnogorski put u Evropsku uniju i odnose Crne Gore i Hrvatske.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je rekao da se donošenje deklaracije o Jasenovcu pokreće u kontekstu Rezolucije UN-a o Srebrenici i vjerovatno se hoće “defokusirati Srebrenica, a politizirati s Jasenovcem”.

Nakon Mandićeve najave da će inicirati rezoluciju o Jasenovcu, Spajić je rekao da nema problema s tim da podrži svaku rezoluciju koja osuđuje zločine. Zbog podrške Rezoluciji o Srebrenici dio prosrpske desnice zaprijetio je da bi mogao uskratiti podršku Spajićevoj vladi u Skupštini.

Spajićeva vlada uputila je dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici o kojoj će UN raspravljati 23. maja, u kojima se individualizira krivica za genocide te poziva na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Crnogorsku vladajuću većinu čine Spajićeva Evropa sad, prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore, umjerena prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratska partija centra i stranke Albanaca u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije