UN: Novo nasilje u Idlibu ugrozilo bi milione ljudi

Pokrajina Idlib ima oko tri miliona stanovnika i posljednje je uporište boraca ISIL-a (EPA)

Nastavak borbi na sjeverozapadu Siriju, nakon prekida vatre koji je bio kratkog vijeka, izazvao je “potpunu paniku” među stanovništvom, upozorio je savjetnik za humanitarna pitanja u Ujedinjenim narodima, Geir Pedersen.

Agencija Reuters javlja kako je taj dužnosnik UN-a sirijskim vlastima poručio da se “ne igraju vatrom”.

Upozorio je i da novo nasilje u pokrajini Idlib moglo ugroziti više milijuna ljudi.

Reklama

Ta pokrajina, koja još uvijek nije pod kontrolom snaga predsjednika Bashara al-Assada, broji oko tri milijuna stanovnika i posljednje je uporište boraca iz skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Nastala je potpuna panika. Kao da se netko igra vatrom. Bojimo se da bi situacija mogla izmaknuti kontroli”, rekao je Pedersen.

Podsjetio je da u Siriji nema više drugih zona koje drži oporba te da ljudi koji ne žele biti pod vlašću Damaska “ne znaju gdje da odu”.

Reklama

Prekid vatre kratko trajao

Skupina Hayat Tahrir a-Cham, bivši ogranak sirijske Al-Kaide, od siječnja kontrolira veći dio Idliba i područja susjednih pokrajina Halepa, Hame i Latakije.

Damask je u četvrtak objavio prekid vatre, nakon što je Idlib posljednja tri mjeseca izložen stalnom bombardiranju ruskih zrakoplova, ali Hayat Tahrir a-Cham odbija povući borce iz buduće tampon zone, nakon čega je sirijska vlada objavila da prekid vatre više nije na snazi.

I dok se UN pita što će biti s tri milijuna ljudi, Sirija, koja je uz vojnu pomoć Rusije i Irana vratila pod svoju kontrolu više 60 posto okupiranog teritorija, u međuvremenu je također odbacila američko-turski plan o uspostavi takozvane sigurne zone u sjevernom dijelu ratom razrušene zemlje.

Reklama

Nazvali su taj plan “flagrantnim napadom” na sirijsku suverenost i teritorijalni integritet. 

Sirija odbija tursko-američki sporazum

Tursko ministarstvo obrane i američko veleposlanstvo u Ankari objavili su u srijedu dogovor i izrazili nadu da će zona “postati mirovni koridor” u regiji. Cilj sporazuma je također poslati kući sirijske izbjeglice iz Turske.

Ankara je protivnica Assadovog režima u Siriji i aktivno podržava određene pobunjeničke skupine.

Do sporazuma SAD-a i Turske je došlo samo dan nakon što je Ankara zaprijetila vojnom ofenzivom na kurdske pobunjenike u Siriji koje podržava SAD. Ankara kurdsku miliciju, koja je odigrala ključnu ulogu u borbi protiv ISIL-a u Siriji, smatra terorističkom organizacijom. 

Sirija, međutim, kategorički i apsolutno odbija sporazum “američkih i turskih okupatora” o uspostavi sigurne zone te je uputila poziv međunarodnoj zajednici i UN-u da osude očitu američko-tursku agresiju.

Izvor: Agencije