Damask odbacuje dogovor SAD-a i Turske o ‘sigurnoj zoni’

Turski predsjednik Rejep Tayyip Erdogan saopštio je da je turska vojska spremna za operaciju protiv Kurdske radničke partije (EPA)

Zvanični Damask “kategorično” odbacuje američko-turski sporazum o formiranju zajedničkog operativnog centra za sjevernu Siriju radi uspostavljanja “sigurne zone” u pretežno kurdskoj regiji, objavili su u četvrtak državni mediji.

U srijedu su Turska i Sjedinjene Američke Države odlučile formirati “centar za zajedničke operacije”, koji će koordinirati stvaranje “sigurne zone” na sjeveru Sirije, s ciljem da se spriječi sukob snaga Turske i Kurda.

“Sirija kategorično odbacuje dogovor američkog i turskog okupatora o stvaranju onoga što oni nazivaju sigurnom zonom”, prenijela je zvanična novinska agencija Sana iz izvora u Ministarstvu vanjskih poslova Sirije.

“Taj sporazum predstavlja grubu agresiju na sirijski suverenitet i teritorijalni integritet i kršenje je principa međunarodnog prava. Sirija poziva međunarodnu zajednicu i UN da osude ovu američko-tursku agresiju, koja predstavlja opasnu eskalaciju (…) i potkopava sva nastojanja da se nađe izlaz iz krize u Siriji”, dodao je citirani diplomatski izvor.

Historijska odgovornost

Najava američko-turskog sporazuma u ​​srijedu uslijedila je nakon trodnevnih intenzivnih pregovora Ankare i Washingtona, koji žele izbjeći novu tursku vojnu operaciju protiv Jedinica za zaštitu naroda (YPG), kurdske milicije koja kontrolira područja sjeverne Sirije.

Damask je danas optužio sirijske Kurde da su “alat” u tom američko-turskom “neprijateljskom projektu”, tvrdeći da Kurdi “snose historijsku odgovornost”.

Sirijske vlasti pozivaju Kurde da “revidiraju svoje stavove i vrate se u nacionalni savez”, dodala je Sana.

Turska je posljednjih dana prijetila intervencijama protiv kurdskih položaja na sjeveru Sirije.

Kurdi, etnička manjina dugo marginalizirana u Siriji, stvorili su poluautonomnu zonu na sjeveru države zahvaljujući ratu u Siriji, koji je izbio 2011. Ankara ne želi tu autonomiju kod svoje granice i tvrdi da će jezgra kurdske države potaći ionako jake separatističke ambicije Kurda na njenom tlu.

A sirijski režim želi ponovo osvojiti čitavu teritoriju svoje države, te zato odbija kurdsku autonomiju.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada