Japan odustaje od mirovnog sporazuma s Rusijom

Moskva je vođena sporazumima koji su postignuti između ruskog predsjednika i japanskog premijera (EPA)

Japan je odlučio odbiti prijedlog za potpisivanje okvirnog mirovnog sporazuma s Rusijom o završetku Drugog svjetskog rata na summitu G20 u Osaki krajem lipnja, piše japanski Asahi Shimbun, pozivajući se na izvore iz Vlade.

Tim sporazum bilo je predviđeno da Rusija i Japan formalno okončaju Drugi svjetski rat.

Prema navodima lista, dvije strane nisu uspjele prevazići neslaganja o određenom broju povijesnih i sigurnosnih pitanja, prenosi Tanjug.

Reklama

Japan i Rusija će, kako se navodi, nastaviti pregovore o postizanju mirovnog sporazuma, ali se očekuje da će proces potrajati.

Razmještanje američkog raketnog sistema

Tokio je sporazumom želio je potvrditi zajedničku deklaraciju bivšeg Sovjetskog saveza i Japana iz 1956. godine, u kojem Moskva izražava spremnost da preda južne Kurilske otoke Shikotan i Habomai kao gestu dobre volje.

Japan zatim planira pregovarati s Rusijom o suverenitetu nad preostala dva sporna otoka – Iturupom i Kunashirom, prenosi agencija Tass.

Reklama

Međutim, nekoliko rundi pregovora na razini šefova diplomacija pokazale su da je Rusija zabrinuta zbog mogućeg razmještanja američkog raketnog sustava na tim otocima.

Summit G20 održava se u Osaki 28. i 29. lipnja i predviđeno je da japanski premijer Shinzo Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin održe radni sastanak.

Izvor: Agencije