Austrija: Bivšoj vlasnici Hitlerove rodne kuće 1,5 miliona eura

Ekstremisti pristižu u Braunau kako bi se fotografisali ispred zgrade, navode lokalni stanovnici (Arhiva)

Država Austrija bivšoj vlasnici rodne kuće nacističkog vođe Adolfa Hitlera u mjestu Braunau am Inn mora isplatiti mnogo veću odštetu nego što je prije odlučeno, objavio je sud u Ried im Innkreisu.

Sud je, na osnovu vještačenja, zaključio da je dvospratnica u centru mjesta s pripadajućim garažama i parkiralištem vrednija od 310.000 eura, koliko je država dosad isplatila vlasnici, prenosi Hina.

“Odšteta za nekretninu, posebno ako se uzme u obzir da je riječ o rodnoj kući Adolfa Hitlera, vrijedna je 1,508 miliona eura”, piše u presudi.

Reklama

Advokat 68-godišnje bivše vlasnice izjavio je da je njegova klijentica osjetila “vidno olakšanje” zbog presude u Ried im Innkreisu, ali je dodao da pravna zavrzlama u vezi s Hitlerovom rodnom kućom “još nije okončana”.

‘Objekat od posebnog interesa’

Austrijski Ustavni sud odlučio je 2017. da je oduzimanje tog spornog objekta u skladu s Ustavom jer je riječ o “objektu od posebnog interesa”.

Austrijska vlada prije toga je zaplijenila imovinu kako bi se spriječilo stvaranje “hodočašća neonacista”.

Reklama

Vlada je tada utvrdila da je konfiskacijom “osigurano da posjed ne dospije u krive ruke”.

Vlasnica je uložila žalbu pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog nacionalizacije imovine, a o toj žalbi još nije odlučeno.

Izvor: Agencije