Ministar: Antisemitska pozadina napada u Halleu

Policija je saopćila da navodni počinioci bježe vozilom (Reuters)

Prvi čovjek njemačke sigurnosti opisao je pucnjavu u Halleu kao antisemitski napad i rekao kako tužioci vjeruju da je riječ o ekstremno desničarskom motivu, prenosi agencija AP.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer u saopćenju je potvrdio da se “teško naoružani počinilac” pokušao probiti u sinagogu danas u istočnom njemačkom gradu za vrijeme najsvetijeg jevrejskog dana, Jom kipura (Dana pokajanja).

Agencija AP navodi da je bilo pucnjave ispred sinagoge i prema obližnjoj prodavnici kebaba i da je ubijeno dvoje ljudi. Iz policije navode da je uhapšena jedna osoba.

Reklama

Prekid upozorenja

Agencija nastavlja kako je list Der Spiegel, bez navođenja izvora, objavio da je za napad osumnjičen 27-godišnji Nijemac iz savezne države Saksonija-Anhalt, u kojoj je i Halle. List nastavlja kako je u rukama istražilaca i videosnimak koji je, navodno, napadač snimio kamerom na kacigi.

Policija je također nešto ranije objavila da nema više “akutne” opasnosti za javnost u Halleu i da građani smiju izaći na ulice.

“Naše snage uhapsile su jednu osobu. Ostajemo u stanju pripravnosti. Rasporedili smo snage u Halleu i oko njega i pokušavamo stabilizirati situaciju sve dok ne dobijemo relevantne informacije”, napisala je policija ranije na svom profilu na društvenoj mreži Twitter i pozvala sve koji su blizu mjesta napada da ostanu u zatvorenom.

Reklama

“Bilo je nekoliko pucnjeva. Navodni počinioci bježe s vozilom. Molimo ljude da ostanu u svojim stanovima”, saopćeno je tada iz policije.

Pucnjava na sveti dan Jom kipur

Pucnji su se u srijedu poslijepodne čuli i u Landbergu, predgrađu Hallea, prenio je Focus Online.

Zasad nije jasno jesu li dva incidenta povezana.

Reklama

Policija i dalje poziva građane da ne izlaze iz domova.

“Ostanite oprezni”, upozorila je policija na Twitteru.

Reuters navodi da se napad dogodio na Jom kipur, najsvetiji dan u godini u judaizmu, kada Jevreji poste više od 24 sata tražeći iskupljenje.

Iz državnih željeznica Njemačke (Deutsche Bahn) saopćeno je da je glavna željeznička stanica u Halleu zatvorena.

Izvor: Agencije